W pewnych okolicznościach, np. wtedy, gdy przyjechaliśmy na kolację samochodem, powinniśmy odmówić sobie kieliszka wyśmienitego wina do posiłku. A może nawet nie mamy prawa jazdy, lecz z przyczyn zdrowotnych lub światopoglądowych po prostu unikamy alkoholu? W obu przypadkach nie musimy jednak rezygnować z doskonałego smaku, jaki oferują nam trunki z winogron. Możemy bowiem wybrać wino bezalkoholowe! Jakie tajemnice skrywa przed nami wino bez alkoholu?
Wino bezalkoholowe – jak powstaje?
W jaki sposób wytwórcy produkują wino bez alkoholu? Otóż w pierwszej kolejności należy wyprodukować tradycyjny trunek. Dopiero później zainicjowana zostaje procedura dealkoholizacji, której finalnie zawdzięczamy wino bezalkoholowe. Na czym ona polega? Otóż po zakończeniu winifikacji alkohol z wina odparowywany jest w temperaturze około 30 st. C w procesie nazywanym ekstrakcją próżniową. To właśnie dzięki niej wino bezalkoholowe zachowuje tak cenne dla zdrowia flawonoidy i nie traci zbyt wiele ze swoich cennych właściwości zapachowych i smakowych.
Inną sprawdzoną metodą otrzymywania dobrego wina bez alkoholu jest odwirowywanie etanolu w specjalistycznym urządzeniu. Co prawda w otrzymanym trunku poziom alkoholu może wynosić około 0,5%, nie przeszkadza to jednak w nazywaniu go winem bezalkoholowym. Jest to metoda bez wątpienia skomplikowana, jednak zdaniem niektórych w ten sposób otrzymane wino bez alkoholu smakuje najlepiej. Ostatnią stosowaną procedurą otrzymywania wina bezalkoholowego jest odwrócona osmoza, czyli filtracja przez półprzepuszczalną błonę, podczas której oddzielone zostają cząsteczki alkoholu.
Wina bez alkoholu – jaki mamy wybór?
Jeszcze do niedawna jedynym popularnym winem bez procentów było wino musujące bezalkoholowe, które jednak z reguły bardziej przypominają zwykłe napoje gazowane. Teraz jednak coraz częściej możemy natrafić zarówno na bezalkoholowe wino białe, jak i czerwone wino bezalkoholowe. Jak już wspominaliśmy – wino 0% powstaje na bazie tradycyjnych trunków. Oznacza to, że w zasadzie z każdego wina – czy będzie to wino białe, czerwone, czy też różowe – możemy uzyskać wino bez alkoholu. To samo tyczy się smaku specjałów – do degustacji polecają nam się zarówno bezalkoholowe wina wytrawne i półwytrawne, jak i półsłodkie czy w końcu słodkie wina bezalkoholowe. Ta olbrzymia różnorodność sprawia, że możemy nawet pokusić się o przyrządzenie z udziałem wybranych specjałów bezprocentowych drinków na lato, czy też jesienią przygotować aromatyczne grzane wino bezalkoholowe!
Wina bezalkoholowe – kalorie
W przypadku wina (szczególnie w wydaniu wytrawnym) większość kalorii pochodzi z alkoholu. Oznacza to, że porcja wina bezalkoholowego ma o wiele niższą wartość energetyczną od tradycyjnego. Dla porównania – w 100 ml wina wytrawnego znajduje się około 68-70 kcal. W tej samej porcji wina bezalkoholowego kalorii jest zaledwie około 15! Oczywiście nieco wyższa będzie wartość w przypadku napojów o większej zawartości cukru resztkowego.
Czy wino bez alkoholu jest zdrowe?
Profesjonalnie przeprowadzony proces dealkoholizacji nie wpływa negatywnie na wartość prozdrowotną wina. Pozostają w nim wszystkie cenne dla organizmu substancje, takie jak antyoksydanty, w które obfitują trunki z winogron. Co więcej – wino bez alkoholu pozwala uniknąć wszystkich zagrożeń związanych ze spożyciem zbyt dużej ilości etanolu. Czy jednak wino bezalkoholowe jest dobre dla kobiet w ciąży? Tak, jeśli nie zawiera ani odrobiny alkoholu, a więc jest winem 0,0%. Niektóre wina określane jako bezalkoholowe zawierają pewną dopuszczalną ilość alkoholu (do 0,5%), a tego, ze względu na zdrowie dziecka, każda przyszła mama powinna się wystrzegać. Takich specjałów powinni unikać również kierowcy czy osoby uzależnione od alkoholu.
Ile kosztuje wino bez alkoholu?
Mogłoby się wydawać, że w związku ze skomplikowaną procedurą wytwarzania wino bez alkoholu okaże się produktem o wiele droższym od zwykłego. Tak może być w pewnych przypadkach, jednak fakty są takie, że znajdziemy dobre wino bezalkoholowe w przedziale do 20, 30 czy 50 zł. A zatem cena nie powinna okazać się żadną przeszkodą dla konesera złaknionego nowości!
Czy wino bez alkoholu jest gorsze od zwykłego?
Należy pamiętać, że wyrazistość alkoholu, jego wartości rozgrzewające i to, jak współgra z innymi cechami trunku z winogron, podlega szczegółowej analizie w ramach profesjonalnej oceny jakości wina. Brak etanolu wpływa niekorzystnie na strukturę wina i jego finisz. O ile zatem wino czerwone bez alkoholu (lub białe) może nie dorównywać najdoskonalszym propozycjom renomowanych domów wina, o tyle możemy wśród tego rodzaju napitków spotkać pozycje zaskakujące naprawdę bogatym bukietem i wyrazistym smakiem. Zatem na pewno winom bez alkoholu warto dać szansę!
Czy jesteś gotowy poszerzyć swoje degustatorskie portfolio? Poznaj wina białe bezalkoholowe, czerwone oraz różowe i sam sprawdź, czy przypadną Ci do gustu!