Winiarski region Marlborough – dlaczego warto go poznać?

2 października 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjnie z doskonałym winem kojarzy się nam Europa – w szczególności Francja, Hiszpania i Włochy. Nowy Świat ma jednak coraz więcej do zaoferowania – czas odwiedzić Nową Zelandię i jej winiarskie centrum – Marlborough.

Marlborough

Dlaczego Marlborough to ważny region winiarski?

Nowa Zelandia jako miejsce pochodzenia jednego z najlepszych na rynku białych win? Mało kto stwierdziłby, że to oczywiste skojarzenie. Unikalny klimat tego wyspiarskiego państwa wraz z doskonałą glebą i pasją winogrodników stworzyły jednak mieszankę, której owocem jest doskonałe sauvignon blanc.

Marlborough jest regionem o niewielkiej powierzchni – mimo tego produkuje się tam aż 2/3 całego nowozelandzkiego wina! Co decyduje o tak intensywnym przemyśle winiarskim? Zdecydowanie doskonały klimat: bezpośrednia bliskość oceanu, duże dobowe wahania temperatury czy żwirowa, przepuszczalna gleba. Wszystko to sprawia, że winorośl rośnie tam znakomicie a samo winogrodnictwo – mimo, iż zapoczątkowano je w Marlborough dopiero w latach 70-tych XX wieku, miewa się znakomicie.

wina

Marlborough ma różne oblicza

Najważniejszy region winiarski Nowej Zelandii, choć niewielki, jest bardzo zróżnicowany. W subregionie Doliny Wairau, w okolicach miasta Blenheim gleba jest żwirowa i wysoko przepuszczalna, a klimat sprawia, że dni są słoneczne i ciepłe, a noce chłodne. Wszystko to przekłada się na unikalny terroir Doliny Wairau, wyczuwalny w winach z tego miejsca – w szczególności sauvignon blanc, które prezentuje nuty tropikalne: passiflory czy grejpfruta.

Na południe od rzeki Wairau znajdują się Południowe Doliny. Ich klimat jest chłodniejszy i suchy, a gleby – cięższe i bardziej gliniaste. Warunki te idealnie pasują do uprawy ciemnej odmiany pinot noir (drugiego co do wolumenu produkcji szczepu w regionie Marlborough) i odmian aromatycznych. Czerwone wina z Południowych Dolin charakteryzują się aromatem ciemnych wiśni i śliwek, z dobrze zbalansowanymi taninami.

Najmłodszym z trzech subregionów Marlborough jest dolina rzeki Awatere, w okolicach miejscowości Seddon. Leży on najbardziej na południe i jest wyraźnie oddzielony od pozostałej dwójki. Klimat Doliny Awatere jest najbardziej surowy, wietrzny i suchy. Winorośl tam uprawiana daje z reguły niskie plony o wysokiej jakości – pochodzące stamtąd wina sauvignon blanc są bardzo rześkie i mineralne, przyciągające uwagę koneserów.

Unikatowe wina z regionu Marlborough

Chociaż wszystkie odmiany winorośli, które uprawia się na terenie Marlborough, spotkać można także w Europie, unikalny klimat najważniejszego winiarskiego regionu Nowej Zelandii sprawia, że trunki pochodzące stamtąd są unikalne na skalę światową. Szczególnie warto zwrócić uwagę na wspomniane wcześniej sauvignon blanc, które uważane jest przez wielu krytyków za jedno z najlepszych win z tego gatunku na całym globie.

Co decyduje o jego właściwościach? Przede wszystkim niezwykła aromatyczność, która kontrastuje z nieco bardziej spokojnym charakterem win z tego szczepu pochodzących ze Starego Świata. Sauvignon blanc z Marlborough to prawdziwa uczta dla zmysłów, która może naprawdę zaskoczyć, a część osób wręcz odrzucić – szczególnie gdy dowiedzą się, że oprócz niezwykłych aromatów zielonej papryki… mogą spotkać w winie aromaty przypominające… koci mocz. Bez obaw! Mimo kontrowersyjnej nazwy (trudno jest opisywać subiektywne odczucia smaku i zapachu słowami), nie świadczy to o złej jakości wina. Ba – jeden z producentów nazwał swój trunek, bezpośrednio nawiązując do tego unikalnego aromatu.

Oprócz sławnego na cały świat, białego, spokojnego wina, winogrodnicy z Marlborough coraz śmielej wkraczają na rynek win musujących. Producenci nowozelandzkich „bąbelków” utworzyli kooperatywę „Méthode Marlborough”, by wspólnie dbać o jakość win z regionu. Nawiązując do tradycji domów szampana – a także przyciągając zagraniczne inwestycje niektórych firm – produkują coraz lepsze trunki, które mogą stać się realną alternatywą do tak popularnych, włoskich i francuskich win musujących.