Wigilijne uszka wg Buni
Wbrew pozorom robienie uszek wcale nie jest mordęgą .
Czas :1 godzina
Składniki :
- 1,5 szklanka mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania
- 1/2 szklanki ugotowanych i zmielonych grzybów suszonych
- 1 cebula
- masło
- 2 łyżki oleju
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone. Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym. Ostudzić farsz.
Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ). Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki – a następnie zlepiać skrajne rogi formują kształt uszka – układać na wysypanej mąka tacce.
Zagotować osoloną wodę z olejem. Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia. Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić.
Przed podaniem rozgrzać na patelni masło i obsmażyć uszka na rumiano.
Uszka można zrobić wcześniej – ugotować, ostudzić i zamrozić. A w Wigilie tyko podsmażyć na rumiano.
Z tek porcji wychodzi ok 50 malutkich uszek .