Wigilijne uszka wg Buni

21 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wbrew pozorom robienie uszek wcale nie jest mordęgą .

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 1,5 szklanka mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania
  • 1/2 szklanki ugotowanych i zmielonych grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • masło
  • 2 łyżki oleju

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone. Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym. Ostudzić farsz.

Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ). Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki – a następnie zlepiać skrajne rogi formują kształt uszka – układać na wysypanej mąka tacce.

Zagotować osoloną wodę z olejem. Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia. Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić.

Przed podaniem rozgrzać na patelni masło i obsmażyć uszka na rumiano.

Uszka można zrobić wcześniej – ugotować, ostudzić i zamrozić. A w Wigilie tyko podsmażyć na rumiano.

Z tek porcji wychodzi ok 50 malutkich uszek .

file1292953766