Wigilijna zupa grzybowa

7 grudnia 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
40 g grzybów suszonych
 1 marchew
 1 mała pietruszka
 cebula
 ½ szklanki kwaśnej śmietany
 1 łyżka mąki
 2 łyżki masła
 liść laurowy
 1 kostka bulionu grzybowego 

 Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy
przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do
gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy
ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.

Podawać z makaronem typu łazanki.

file1386432492