Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią i pomidorem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- cukinia
- pomidor czerwony
- kostka sera feta
- szczypta oregano
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 gałązki dymki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
– Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
– Plastry cukinii lekko grillujemy
– Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem. Ser kroimy na plastry jednakowej grubości. Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, pomidor, cukinia, czynność powtarzamy dwa razy.
– Paprykę kroimy na drobną kosteczkę. Układamy na czubku wieżyczki, dekorujemy dymką.
– Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano