Wieżyczki Caprese z zapiekanymi pomidorami Sacla Italia!
Historia marki Saclà rozpoczęła się w ponad 75 lat temu w małym miasteczku Asti w Piemoncie, który jest “gastronomicznym” sercem północnych Włoch.
Nasze produkty tworzymy z miłością , z pasją, zaangażowaniem i dbałością o każdy ich składnik.
Nasze motto to:
“So Simple. So Italian. So Saclà”
Wieżyczki Caprese, porcja dla 4 osób
Składniki:
1 słoiczek pomidorów zapiekanych Saclà
285 g grillowanych w oliwie bakłażanów
2×125 g sera Mozzarella
Oliwa z oliwek Extra Vergine
1 łyżeczka Pesto alla genovese Saclà
Sóli pieprz do smaku
Bazylia/oregano
Przygotowanie:
Pokrój mozzarellę na plastry grubości ok 5 mm. Pomidory i bakłażana odsącz z zalewy. Przygotuj wieżyczki- plaster mozzarelli, pomidor zapiekany, bakłażan, plaster mozzarelli (tak jak na zdjęciu). Dopraw oliwą, ziołami solą i pieprzem.
Pesto alla genovese:
Do produkcji „pesto bazyliowego” Sacla’ wykorzystuje wyłącznie świeżą bazylię, pochodzącą z upraw ze sprawdzonych upraw. Zbiory bazylii rozpoczynają się z końcem czerwca i trwają do września. Jest to też jedyny okres w roku, w którym Sacla’ produkuje pesto.
Pesto Salca zawiera w swoim składzie aż 36% bazylii i oryginalne sery Grano padano i Pecorino Romano oraz oliwę z oliwek Extra Vergine.
Zapiekane pomidory :
Delikatne włoskie pomidory śliwkowe, bez skórki, marynowane w oleju z dodatkiem przypraw i ziół.
Dzięki najbardziej optymalnej porze zbiorów pomidory zachowują wyrazisty smak i wszystkie cenne wartości odżywcze.
Pomidory zapiekane w piecu są idealne na różnego rodzaju smakowite przekąski.. Doskonale nadają się również jako dodatek do makaronów, sałatek, pizzy.