Wieprzowina z owocami i kluskami ziemniaczanymi

13 listopada 2018, dodał: pinkmause

Wieprzowina z owocami i kluskami ziemniaczanymi

Składniki (dla 4 osób):
– 1 kg mączystych ziemniaków
– sól
– 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem
– 500 g wieprzowiny pokrojonej w wąskie paski
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki masła klarowanego
– ½ łyżeczki curry w proszku
– pieprz
– kawałek imbiru (ok. 3 cm)
– 30 g migdałów w słupkach
– 300 g moreli
– 100 g winogron bezpestkowych
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki kaszy manny z pszenicy twardej
– świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min., aż będą miękkie. W tym czasie czyścimy cebulki, płuczemy je i drobno siekamy.
2. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy mięso z każdej strony na mocnym ogniu. Wrzucamy siekaną cebulkę i podsmażamy. Doprawiamy curry, solą i pieprzem. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy ok. 200 ml wody, a następnie dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Na patelni z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu, lekko podprażamy migdały. Wyjmujemy je i odstawiamy do dalszego wykorzystania. Morele myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy pestki. Winogrona płuczemy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy na patelni, podsmażamy kawałki moreli, zalewamy sosem sojowym. Do mięsa dodajemy winogrona, podsmażone morele i syrop z agawy.
4. Ziemniaki odlewamy, jeszcze gorące obieramy ze skórki i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową, wyrabiamy gładkie ciasto. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kluski (o średnicy ok. 5 cm), porcjami wkładamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu ok. 3 min. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjmujemy je i wkładamy do podgrzanej miski. Gotowe danie mięsne posypujemy migdałami i podajemy z kluskami.

Wartość odżywcza 1 porcji: ok. 560 kcal, 18 g białka, 15 g tłuszczu, 87 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki: Jurgen Vormann, Karola Wiedemann: Dieta odkwaszająca organizm wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Co kupić na prezent dla mężczyzny -…
A może kurs języka angielskiego? Zerknij sobie tu https://speakingo.com/ To świetnie opracowany kurs angielskiego i...
jaki zestaw?
a czy któraś z was mogłaby mi poradzić może nie cały zestaw ale...
Który krem na rozstępy?
Zaden krem nie usunie rozstępów, bo to jest nieodwracalnie popękana tkanka łączna!!! laser...
Gdzie iść na randkę?
Ja bym nie mogła rozmawiać z nieśmiałym chłopakiem, sama sporo mówię, ale...