Wieprzowina z kaparami
Artykuł zewnętrzny
Użyłam fałszywych kaparów które robię z nasion nasturcji.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 0,6 kg chudego mięsa od szynki
- 3 cebule
- pieprz mielony
- sól
- papryka mielona
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kaparów z zalewy ( lub marynowanych w słonej zalewie nasion nasturcji )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- maggi
- szczypta cukru
Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką i zostawić na godzinę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dorzucić pokrojone cebule. Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić aż mięso będzie miękkie a płyn odparuje do objętości ok. 1 szklanki. Wyjąć mięso. Sos przetrzeć i dolać śmietankę. Na maśle podsmażyć odsączone kapary i dołożyć do sosu – doprawić (maggi , cukier). Włożyć mięso w sos i chwilę ogrzewać.