Wieprzowina pieczona z pietruszką
Artykuł zewnętrzny
Pieczona pietruszka jest pyszna – doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną .
Czas : 2 godziny
Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny od szynki
- 4 duże pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ( płaska ) soli
Zrobić marynatę z oleju, miodu i przypraw. Natrzeć mięso i zostawić na godzinę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone na pół pietruszki. Dołożyć pietruszki do mięsa ( można też dodatkowo położyć obok kilka natartych marynatą obranych ziemniaków ) i szczelnie przykryć naczynie.
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje do ustawionej temperatury. Wyjąć mięso, pokroić w plastry.