Wieprzowina pieczona z pietruszką

17 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pieczona pietruszka jest pyszna – doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną .

Czas : 2 godziny

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny od szynki
  • 4 duże pietruszki
  • 4 łyżki  oleju
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ( płaska ) soli

Zrobić marynatę z oleju, miodu i przypraw. Natrzeć mięso i zostawić na godzinę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone na pół pietruszki. Dołożyć pietruszki do mięsa ( można też dodatkowo położyć obok kilka natartych marynatą obranych ziemniaków ) i szczelnie przykryć naczynie.

Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje do ustawionej temperatury. Wyjąć mięso, pokroić w plastry.

file1297930648