Wiem co… piję, czyli przepisy na domowe napoje

11 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

aIMG_4728

Sklepowe półki uginają się od soków, nektarów i napojów. Producenci zachęcają nas etykietami przedstawiającymi soczyste owoce. Jednak często w takim produkcie widnieją tylko w nazwie lub na opakowaniu. Soki produkowane są z koncentratów, a w nektarach zawartość owoców jest często śladowa. Zamiast witamin znajdziemy w nich: kilka łyżek cukru, słodziki, konserwanty czy sztuczne barwniki, które nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Chcesz poznać sposób na tanie i smaczne napoje „domowej roboty”? Możesz przygotować je samodzielnie i mieć pewność, że swojej rodzinie serwujesz pełnowartościowy produkt. Szybki sposób na zdrowy napój, koktajl lub wodę smakową? Przefiltrowana woda plus świeże owoce!

POCZUJ PRAWDZIWY SMAK

_DSC6157Katarzyna Pryzmont, dietetyk

Zbliża się okres, który obfituje w dojrzałe, pełne witamin owoce i świeże zioła. Według dietetyk Katarzyny Pryzmont  owoce są źródłem cennych fitozwiązków, które wpływają właściwie na wszystko – nastrój, skupienie, kondycję skóry. Zbyt duża ilość owoców spożywanych w jednym posiłku nie jest zalecana dla osób z cukrzycą czy nadwagą. Tutaj rozwiązaniem mogą być soki, przygotowane samodzielnie. Niestety owoce zawierają mało magnezu, jednego z cenniejszych pierwiastków, dlatego też woda, na której bazujemy, powinna być wzbogacona właśnie w ten pierwiastek. Wybierając owoce, warto sięgać po mango, melony, pomarańcze. Zawarta w nich witamina A jest niezbędna do powstawania i rozwoju komórek. W innych cytrusach, kiwi czy truskawkach, znajdziemy mnóstwo antyoksydantów, a więc składników do walki z wirusami, infekcjami czy stresem oksydacyjnym.

PRZEPISY NA DOMOWE NAPOJE

aIMG_4647

Czysta woda jest podstawą zdrowej kuchni. Dlatego w każdym domu powinien znaleźć się filtr do wody. Wielu osobom kojarzy się z kosztownym w zakupie i eksploatacji urządzeniem, które zamontować może tylko specjalista. Nic bardziej mylnego. Najmodniejsze na zachodzie i od lat cenione za skuteczność są dzbankowe filtry do wody. Mimo krążących mitów, nie demineralizują wody, a jedynie usuwają nadmiar substancji mogących negatywnie wpływać na jej smak i zapach. Co więcej na rynku pojawiły się już filtry wzbogacające wodę w magnez (marka Dafi, filtr Mg+).  Jeśli nie tolerujemy tzw. „chemii”, zaś lubimy głębię naturalnego smaku, powinniśmy postawić na napoje bazujące na czystej i zdrowej wodzie, które przygotujemy samodzielnie.

Rozpuszczone w wodzie substancje pochodzące z owoców czy ziół są świetnie przyswajalne przez nasz organizm. Dzięki samodzielnemu łączeniu ulubionych owoców możemy dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Warto przynajmniej kilka razy w tygodniu sięgać po nie i sprawdzić, jak w wyniku ich spożywania zmieni się na lepsze nasze samopoczucie i kondycja fizyczna – tłumaczy dietetyk Katarzyna Pryzmont.

Koktajl arbuzowy

arbuzowy

składniki:

  • 3 szklanki filtrowanej wody
  • ½ małego arbuza
  • sok z 1 limonki
  • 8 listków mięty

przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki przy użyciu wyciskarki Dafi. Arbuza pokroić w drobną kostkę i zmiksować z sokiem z limonki i miętą, następnie uzupełnić wodą filtrowaną. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Lemoniada Brazylijska

składniki:brazylijska

  • 2 szklanki wody filtrowanej
  • 2 limonki
  • ¾ szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • ½ szklanki lodu z wody filtrowanej

Przygotowanie:

Limonki umyć i obrać. W blenderze zmiksować limonki, mleko skondensowane i wodę filtrowaną. Przecedzić lemoniadę przez gęste sitko. Dodać lód. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Kompot ze śliweksliwkowa

składniki:

  • 2 i ¾ szklanki filtrowanej wody
  •  8 śliwek
  • 4 łyżki cukru*
  • ½ łyżeczki cynamonu

*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. W małym garnku zagotować filtrowaną wodę, dodać cukier i śliwki. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać cynamon. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Kompot podawać schłodzony.

Mrożona herbata arbuzowo-bazyliowaarbuzowo-bazyliowa

składniki:

  • 2,5 szklanki filtrowanej wody
  • 2 torebki herbaty
  • 1/8 małego arbuza
  • 1 brzoskwinia
  • 1 garść listków bazylii
  • 4 łyżeczki cukru*

*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

przygotowanie:

Zaparzyć herbatę razem z listkami bazylii. Dodać cukier i wymieszać. Odczekać ok. 10 minut i wyjąć bazylię. Umyć i obrać brzoskwinię. Pokroić arbuza i brzoskwinię w kostkę. Do karafki wlać herbatę, dodać owoce i uzupełnić zimną filtrowaną wodą. Wymieszać. Podawać schłodzoną.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...