Wielkanocne zajączki

29 marca 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Mąka ½ kg
Cukier puder 1 szklanka
Margaryna 1 kostka
Smalec 1 łyżeczka
Cukier waniliowy
Soda 1/2 łyżeczki
5 żółtek
olejek cytrynowy
gęsta śmietana 1 łyżka

Zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce do 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość ½ cm i wycinamy zajączki lub inne kształty ciasteczek.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 – 15 minut. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie lukrem  i ozdobnymi posypkami.

file1269886348



FORUM - bieżące dyskusje

ach, te kociaki...
Mój kotek to już senior bo ma 15 lat, zauważyłam że zrobił się...
Czy czytacie Waszym dzieciom?
Polecam książki z cyklu Zaopiekuj się mną. Piękne opowiadanie o pieskach i kotkach. Wzruszające....
Tabletki antykoncepcyjne - bez prze…
Od ponad 5 lat używam jednoskładnikowych cerazzette bez przerwy. Jak dla mnie najlepsze.
Jakie warzywa do zapiekanki?
U mnie cukinia odpada bo dzieci nie lubią. Najczęściej to brokuł, papryka, groszek i kukurydza.