Wielkanocne wypieki – babki, mazurki, paschy i serniki – przepisy
Wielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej. Ten wyjątkowy czas obfituje w piękne zwyczaje, również te kulinarne. Ponieważ w święta nie może zabraknąć słodkości, prezentuję Wam przepisy na niezmiennie pojawiające się na wielkanocnym stole okazałe babki, kolorowe mazurki, serniki oraz inne pyszne wypieki.
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki mleka,
-12,5g świeżych drożdży,
-szczypta soli,
-1/4 szklanki cukru,
-jajko,
-2 łyżki oleju.
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić „do góry nogami”.
Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz – to będzie rączka do koszyka. Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce. Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem. Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st. djąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką.
Pascha kokosowa
Składniki:
-500 g półtłustego twarogu
-4 żółtka
-100 g cukru pudru
-50 ml śmietany kremówki
-100 g wiórków kokosowych
-200 ml mleka
-50 g masła
-100 g białej czekolady
-Miseczka, gaza albo folia spożywcza
Wykonanie
Twaróg zmiel dwukrotnie. Do garnka wsyp wiórki kokosowe zalej mlekiem i duś 10 minut. Zblenduj i odstaw na bok. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier i ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj około 10 minut. Zestaw z garnka i dalej ubijając wlewaj śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pokrojone masło a gdy całość już się połączy dodaj masę kokosową. Na sam koniec wmieszaj twaróg. Miskę wyłóż gazą albo folią wlej masę serową, przykryj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Pascha czekoladowa
Składniki:
-500 g podwójnie zmielonego twarogu
-100 g miękkiego masła
-4 żółtka
-125 ml śmietany 36%
-150 g cukru pudru
-70 g gorzkiej czekolady
-1/2 laski wanilii
-20 g rodzynków
-20 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
-rum
-30 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka mleka na polewę
-gaza
-doniczka 13-16 cm
Wykonanie
Rodzynki zalewamy rumem. Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy odsączone rodzynki, orzechy ewentualnie można jeszcze dodać drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Pascha waniliowo- bakaliowa
Składniki:
-500 g podwójnie zmielonego twarogu
-100 g miękkiego masła
-4 żółtka
-125 ml śmietany 36%
-150 g cukru pudru
-1/2 laski wanilii
-100 g bakalii np. żurawina, migdały w słupkach, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa
-gaza
-doniczka 13-16 cm
Wykonanie
Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np. morelami, jajkami z czekolady, albo oblewamy polewą z białej czekolady.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Wielkanocny zajączek limonkowy
Składniki:
-125g masła,
-2 jajka,
-1/2 szklanki cukru,
-130g mąki pszennej,
-2 limonki, szczypta soli,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wykonanie
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki.
Wielkanocne zajączki z marcepanem
Składniki na 10 zajączków:
-125 g mąki,
-85 płynnego miodu
-25 g oleju arachidowego,
-1/2 łyżeczki wody
-200 g masy marcepanowej
Wykonanie
Płynny miód wymieszać z wodą i olejem, następnie dodać przesianą mąkę. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść gładkie, lśniące ciasto (gdyby ciasto było zbyt kruche dodać odrobinę oleju). Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić kilka godzin w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, odkładając kawałek na uszy, ogonki i noski. Marcepan podzielić na 10 kawałków. Z ciasta formować kuleczki, które wałkować na cienkie placuszki (najlepiej pomiędzy folią spożywczą). Zawijać w nie marcepan, formować kuleczki. Z odłożonego kawałka ciasta zrobić uszy, ogonki i noski, niektórym zajączkom można zrobić nóżki. Wykałaczką zrobić oczy i nacięcia w uszach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 10-15 minut, do lekkiego zrumieniania. Wystudzić.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Wielkanocny zajączek jogurtowy
Składniki:
-2 jajka,
-1/2 szkl. cukru,
-1/3 szkl. mąki pszennej,
-2 budynie waniliowe,
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
-1 op. cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamis,
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodać sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę, w między czasie dolewając jogurt. Wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie zająca natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. piec ok. 45min w temp. 170-175st. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować. Ja polukrowałam zająca, dół posmarowałam stopioną czekoladą i obsypałam zielonymi wiórkami.
Wielkanocne cake pops
Składniki:
-400 g ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe, biszkopt)
-200 g serka mascarpone
-200 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
-łyżka oleju
-patyczki do lizaków, lodów, długie wykałaczki (ja na długie wykałaczki nałożyłam czarne słomki)
-paczka białych pianek marshmallow
-masa cukrowa do przygotowania owieczkowych buziek
Wykonanie
Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać serek i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć i z równych porcji ciasta formować kuleczki – ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować buźki. Pianki poprzecinać wzdłuż i następnie każdą z nich podzielić na 4 – 5 części. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczyć w czekoladzie i wbijać w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Cake pops ustawić na pergaminie i poprzyklejać do niego pianki. Przymocować główki i odstawić do stężenia. To samo zrobić z pozostałymi kuleczkami. Gotowe cake pops przed podaniem schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Babka pomarańczowa
Składniki:
-150g mąki pszennej,
-120g mąki ziemniaczanej,
-3/4 szklanki cukru pudru,
-5 jajek,
-200g masła lub margaryny,
-pomarańcza,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki śmietany 12%,
-Łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wykonanie
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Babka z ajerkoniakiem
Składniki:
-380 g mąki
-50 g kakao
-200 g cukru trzcinowego
-2 łyżeczki sody
-1/4 łyżeczki soli
-200 ml ajerkoniaku
-100 ml mleka
-250 ml oleju
-2 jajka
Polewa:
-100 g gorzkiej czekolady
-5-6 łyżek mleka
-szczypta soli
-1 łyżka cukru pudru
Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona
Wykonanie
Wsyp wszystkie suche składniki do miski i porządnie wymieszaj. Dodaj pozostałe mokre składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę, tak żeby wszystko ładnie się połączyło. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Babka na oleju
Składniki:
-6 jajek,
-225 g mąki pszennej,
-180ml oleju rzepakowego,
-180g cukru,
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.
Babka z kakao
Składniki:
-6 jajek,
-szklanka mąki ziemniaczanej,
-czubata szklanka cukru,
-2 szklanki mąki pszennej,
-6 łyżek oleju,
-cytryna,
-250 g margaryny,
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki octu,
-2 łyżki kakao.
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem polukrować.
Babka z orzechami i kremem czekoladowym
Składniki:
-5 jajek,
-3/4 szklanki mąki pszennej,
-120 g masła lub margaryny,
-180 g cukru pudru,
-150 g kremu czekoladowego,
-szklanka mielonych orzechów włoskich,
-łyżka kakao,
-szczypta soli,
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-4 łyżki mleka.
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.
Ostudzić i wyjąć z formy.
Polewa:
-100g gorzkiej czekolady,
-50 g masła,
-cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego)
Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem.
Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą
Składniki:
-5 żółtek,
-250g mąki pszennej,
-1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków,
-120g mlecznej czekolady,
-30g świeżych drożdży,
-50g masła lub margaryny,
-szczypta soli,
-1/2 szkl. mleka.
Wykonanie
Do letniego mleka dodać pokruszone, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować. Masło stopić z połamaną na kawałki czekoladą, następnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione zimne masło, wymieszać. Dodać szczyptę soli, rozczyn i przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na babkę i trzymać w ciepłym miejscu przez ok. 10 min. Piec 40-45 min w temp. 175st. Gotową babkę można polać stopioną tabliczką czekolady.
Mazurek z mlekiem w proszku
Ciasto kruche:
-200g mąki pszennej,
-100g masła,
-jajko,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st.
Masa:
-100g mleka w proszku,
-110g masła,
-150g cukru,
-łyżka cukru waniliowego.
Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować.
Mazurek porzeczkowy
Składniki na kruchy spód:
-100 g mielonych orzechów włoskich
-100 g mąki pszennej
-200 g masła lub margaryny
-200 g ricotty
Wykonanie
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać zmielone orzechy i ricottę. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 30 minut. Następnie rozwałkować w kształcie prostokąta, zostawiając kawałek ciasta, z którego uformować wałeczki, zapleść warkocze i ułożyć na brzegach spodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
-słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
-200 g mrożonej czerwonej porzeczki
-200 g mascarpone
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
-łyżka płatków migdałowych
Wykonanie
Mrożoną czerwoną porzeczkę umieścić w rondelku. Dodać cukier i na wolnym ogniu podgrzewać aż się rozgotują. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Ponownie podgrzać i dodać roztopioną żelatynę. Zestawić z ognia, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Serek mascarpone lekko zmiksować, porzeczkową galaretkę drobno pokroić i dodać do serka. Zmiksować na gładko. Na spód mazurka wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, równo rozsmarować. Krem z czerwonej porzeczki przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Nakładać krem, formując płatki kwiatów. W gotowe kwiaty powkładać gdzieniegdzie płatki migdałów.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Mazurek z wiśniami i masą kawową
Kruche ciasto:
-jajko,
-150g masła,
-170g mąki pszennej,
-80g mąki ziemniaczanej,
-3 łyżki kakao,
-50g cukru,
-1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić.
Masa:
-125 ml śmietanki 30%,
-200 g białej czekolady,
-30g masła,
-Łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
-1/2 łyżeczki kardamonu,
-2 łyżki wiśni z kompotu,
-50g gorzkiej czekolady.
Na parze stopić połamane czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki.
Mazurek orzechowy
Ciasto:
-200 g mąki krupczatki
-100 g masła
-100 g cukru
-2 żółtka
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-szczypta soli
Nadzienie:
-150 g cukru pudru
-120 g masła
-120 g mąki pszennej
-250 g mielonych orzechów włoskich
-3 żółtka
Piana:
-3 białka
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-Bakalie do dekoracji
-Foremka 23×33 cm
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić dno prostokątnej formy. Piekarnik nagrzać do 200 *C i piec ciasto 10 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, orzechy i wszystko razem połączyć. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Białka ubić z solą, dodać cukier i cały czas ubijać do jego rozpuszczenia. Białka wyłożyć na masę orzechową, równomiernie rozsmarować. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160*C włożyć ciasto i piec na złoty kolor około 20- 30 minut. Po przestudzeniu dowolnie udekorować.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Wielkanocny mazurek z masą krówkową
Ciasto:
-300g mąki pszennej,
-50 g cukru pudru,
-250g masła lub margaryny,
-2 płaskie łyżki bułki tartej,
-2 łyżki wody.
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, bułkę tartą, wodę oraz plastry masła. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.
Masa:
-puszka masy krówkowej (400g),
-3 łyżki kakao,
-3 łyżki masła lub margaryny,
-2 łyżki likieru czekoladowego.
Masę krówkową, margarynę oraz kakao przełożyć do garnka, mieszając, podgrzewać ok. 8 min. Masą przełożyć ciasto, posmarować wierzch. Udekorować wg uznania.
Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Składniki:
Spód:
-320 g kakaowych herbatników
-2 czubate łyżki nutelli
-130 g rozpuszczonego masła
-2 łyżeczki kakao
Masa:
-200 g gorzkiej czekolady
-2 łyżki mleka
-200 ml śmietany kremówki
-1 łyżka masła
-5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
-szczypta soli
-Forma to tart 22-24 cm
Wykonanie
Herbatniki zmielić, dodać nutellę, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut. Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Mazurek fistaszkowy z czekoladą
Ciasto:
-350 mąki pszennej,
-50g cukru pudru,
-3 łyżki śmietany,
-2 żółtka,
-150g masła.
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
Krem
-150g masła orzechowego,
-150g serka mascarpone,
-100g białej czekolady.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.
Wierzch
-szkl. orzeszków ziemnych solonych,
-100g mlecznej czekolady,
-50g gorzkiej czekolady.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.
Sernik wiedeński
Ciasto:
-125g masła lub margaryny,
-2 jajka,
-1/2 szklanki cukru,
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
– szklanka mąki pszennej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
Masa serowa
-1kg półtłustego twarogu,
-5 jajek,
-cytryna,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-budyń śmietankowy,
-2 krople aromatu cytrynowego,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-125g masła lub margaryny.
Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto.
Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Sernik waniliowo – czekoladowy
Kruche ciasto:
-300g mąki pszennej,
-łyżka kakao,
-szczypta proszku do pieczenia,
-150g brązowego cukru,
-łyżka cukru waniliowego,
-jajko,
-200g masła lub margaryny,
-łyżka likieru amaretto.
Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem.
I Masa
-500g twarożku kanapkowo – sernikowego,
-2 jajka,
-120g brązowego cukru,
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
-budyń czekoladowy,
-100ml śmietany 18%.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę – około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć równomiernie na ciasto.
II Masa
-500g twarożku kanapkowo – sernikowego,
-2 jajka,
-120g cukru,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-budyń waniliowy,
-łyżka kawy rozpuszczalnej,
-100ml śmietany 18%,
-50 g wiórków czekoladowych.
Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa
-50g masła,
-łyżka mleka,
-czubata łyżka kakao,
-5 czubatych łyżek cukru.
Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.
Sernik czekoladowy
Spód:
-100g maślanych herbatników,
-50g krakersów,
-5 łyżek masła,
-łyżeczka cynamonu.
Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze, wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.
Masa serowa
-750g półtłustego twarogu,
-350g serka mascarpone,
-140g gorzkiej czekolady,
-łyżka kawy rozpuszczalnej,
-czubata szkl. cukru,
-1/3 szkl. mąki kukurydzianej,
-3 jajka,
-cukier z prawdziwą wanilia i nutką kardamonu,
-1/2 szkl. śmietany 18%.
Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę kukurydzianą. Dodać cukier waniliowy oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.
Polewa
-50g mlecznej czekolady,
-60g gorzkiej czekolady,
-1/4 szkl. śmietany 30%.
Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę, stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.
Sernik cynamonowo – pomarańczowy
Spód
-szkl. orzechów włoskich,
-1/2 szkl. płatków owsianych,
-50g herbatników maślanych,
-4 łyżki masła.
Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.
Masa serowa
-500g półtłustego twarogu,
-500g serka mascarpone,
-3 jajka,
-szkl. cukru,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1/2 szkl. śmietany 18%,
-łyżka śmietankowego cappuccino,
-łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
-sok z 1/3 pomarańczy,
-szczypta cynamonu,
-100g gorzkiej czekolady.
Wykonanie
Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.
SMACZNEGO:))