Wielkanocne śniadanie musi być uroczyste. Zazwyczaj królują jajka podane na wiele przeróżnych sposobów, pasztety i biała kiełbasa.
Pieczeń z jajek
-10 jajek ugotowanych na twardo,
-1 surowe jajko,
-cebula,
-40 dag pieczarek,
-3/4 puszki groszku,
-5 łyżek startego żółtego sera,
-2 łyżki majonezu,
-2 łyżki śmietany 18%,
-5 łyżek kaszy manny,
-sól, pieprz,
-szczypta ostrej papryki.
Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.
Pasztet z jajecznym oczkiem
-1 kg mieszanego mięsa mielonego,
-20 dag wątróbki,
-surowe jajko,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-sól, pieprz,
-po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, czosnku -granulowanego,
-duża cebula,
-4 łyżki bułki tartej,
-łyżeczka soli,
-2 łyżeczki chrzanu.
Wątróbkę zmielić, dodać do reszty mielonego mięsa, wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić. Keksówkę natłuścić, wyłożyć dokładnie folią aluminiową. We formie ułożyć połowę farszu, rozłożyć całe, oskubane ugotowane i zimne jajka, przykryć resztą farszu tak, by jajka były całe przykryte. Piec ok. godz w temp. 180st.
Wielkanocna pieczeń z papryką
-75 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-po 1/2 szt czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
-3 cebule,
-2 ząbki czosnku,
-2 łyżki masła,
-4 łyżki bułki tartej,
-2 jajka,
-5 dag parmezanu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka rozmarynu,
-łyżeczka tymianku,
-1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
-łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-łyżeczka przyprawy do pasztetu.
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Mięso urobić, dodać cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Na koniec dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, następnie sparzyć wrzątkiem. Do keksówki wyłożonej folią aluminiową nałożyć trochę mięsnego farszu, ułożyć paski kolorowej papryki, przykryć mięsem i ponownie ułożyć paski papryki. Postępować tak, aż się skończą składniki. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Piec ok. 50 min w temp. 180st.
Jajka zapiekane w sosie pomidorowym
-8 jajek
-puszka pomidorów bez skórki
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz
-około 1 łyżeczki suszonego oregano
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-80 g sera grana padano albo gorgonzoli
-1/2 pęczka szczypiorku
-Naczynie żaroodporne do zapiekania
Jajka ugotuj na twardo, zalej zimna wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół i wymnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, 50 g startego sera, drobno posiekany szczypiorek i przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj białka i odstaw na bok. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju, dodaj puszkę pomidorów, drobno pokrojony czosnek. Smaż do chwili aż sok odparuje a sos zrobi się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru. Na dno naczynia wylej sos, na wierzchu poukładaj faszerowane jajka a na koniec posyp resztą sera. Zapiekaj 15 minut w 200*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Jajka nadziewane groszkiem
-5 jajek ugotowanych na twardo,
-puszka groszku,
-1/2 pęczka szczypiorku,
-3 łyżki startego żółtego sera,
-2 łyżki masła,
-sól, pieprz,
-zioła prowansalskie,
-rzeżucha i szczypior do dekoracji.
Jajka ostudzić i oskubać. Łyżeczką delikatnie wydrążyć żółtka, przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać opłukany i odsączony groszek, starty ser. Dodać masło i posiekany szczypior. Zmiksować przy użyciu blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masę nakładać do wydrążonych białek. Udekorować np. szczypiorkiem i rzeżuchą.
Jajeczne oczka
-3 jajka ugotowane na twardo,
-po łyżce posiekanego koperku i szczypioru,
-sól,
-pieprz,
-łyżka gęstej śmietany 18%,
-2 łyżki majonezu,
-łyżeczka musztardy rosyjskiej,
-garść rzeżuchy.
Jajka oskubać, przepołowić, ostrożnie wydrążyć żółtka, następnie utrzeć je z koperkiem i ze szczypiorem. Dodać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do wydrążonych białek. Wypukłą stronę białek posmarować majonezem, obtoczyć w posiekanej rzeżusze.
Jajka faszerowane awokado
-6 jajek ugotowanych na twardo
-awokado
-łyżka soku z cytryny
-1/2 małej cebuli
-papryczka chilli
-sól, pieprz, kolendra
-12 szt. okrągłych kromeczek chleba pumpernikiel
Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Awokado obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojone w kosteczkę żółtka. Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać, dodać do awokado. Całość doprawić solą, pieprzem i dużą ilością mielonej kolendry. Delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych białek, podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Jajka faszerowane rzeżuchą i parówką
-4 jajka ugotowane na twardo,
-czubata łyżka rzeżuchy,
-1 cienka parówka,
-łyżka majonezu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka musztardy.
Jajka oskubać, przekroić na połówki, wyjąć ostrożnie żółtka. Parówkę obrać z osłonki, bardzo drobno pokroić dodać do żółtek. Dodać posiekaną rzeżuchę, musztardę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nakładać w puste połówki jajek. Dowolnie udekorować.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 plastry łososia wędzonego,
-sól,
-pieprz,
-1,5 łyżki majonezu.
-szczypior i rzeżucha do dekoracji.
Jajka oskubać, przekroić na pół, łyżeczką delikatnie wyjąć żółtka. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, wraz z żółtkami przełożyć do blendera, zmiksować na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać. Przełożyć do szprycy i masą faszerować jajka. Udekorować szczypiorem lub rzeżuchą i kulkami kolorowego pieprzu.
Pakieciki z jajkiem
-6 dużych plasterków szynki,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-sól,
-pieprz,
-kilka liści pora lub szczypiorku.
Ugotowane na twardo jajka ostudzić, następnie oskubać i przekroić na pół. Na każdym plasterku szynki ułożyć połówkę jajka, oprószyć lekko solą i pieprzem. Złożyć jak kopertę, obwiązać kawałkiem pora lub szczypioru. I gotowe;)
Jajka w galarecie
-1,5kg ćwiartek z kurczaka,
-3 duże marchewki,
-puszka groszku,
-5 jajek,
-50g żelatyny,
-kilka gałązek natki pietruszki,
-sól, pieprz,
-wydmuszki.
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
-300g białej fasoli Jaś,
-6 białych kiełbasek,
-listek laurowy,
-5 kulek ziela angielskiego,
-1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawy np. Kucharek.
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.
SMACZNEGO!!!
Zobacz również:
- Wielkanocne dekoracje stołu – poradnik stylisty
- Przepisy na wielkanocne babki, mazurki, paschy i serniki
- Wielkanocne ciasta – sekrety udanych wypieków