Pomysły na śniadanie wielkanocne

14 kwietnia 2017, dodał: czekoladka

Wielkanocne śniadanie musi być uroczyste. Zazwyczaj królują jajka podane na wiele przeróżnych sposobów, pasztety i biała kiełbasa.

 

śniadanie wielk!!

 

Pieczeń z jajek

Pieczeń z jajek!
-10 jajek ugotowanych na twardo,
-1 surowe jajko,
-cebula,
-40 dag pieczarek,
-3/4 puszki groszku,
-5 łyżek startego żółtego sera,
-2 łyżki majonezu,
-2 łyżki śmietany 18%,
-5 łyżek kaszy manny,
-sól, pieprz,
-szczypta ostrej papryki.

 

Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.

Pasztet z jajecznym oczkiem

Pasztet z jajecznym oczkiem!!
-1 kg mieszanego mięsa mielonego,
-20 dag wątróbki,
-surowe jajko,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-sól, pieprz,
-po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, czosnku -granulowanego,
-duża cebula,
-4 łyżki bułki tartej,
-łyżeczka soli,
-2 łyżeczki chrzanu.

 

Wątróbkę zmielić, dodać do reszty mielonego mięsa, wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić. Keksówkę natłuścić, wyłożyć dokładnie folią aluminiową. We formie ułożyć połowę farszu, rozłożyć całe, oskubane ugotowane i zimne jajka, przykryć resztą farszu tak, by jajka były całe przykryte. Piec ok. godz w temp. 180st.

Wielkanocna pieczeń z papryką

Pieczeń wielkanocna!!
-75 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-po 1/2 szt czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
-3 cebule,
-2 ząbki czosnku,
-2 łyżki masła,
-4 łyżki bułki tartej,
-2 jajka,
-5 dag parmezanu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka rozmarynu,
-łyżeczka tymianku,
-1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
-łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-łyżeczka przyprawy do pasztetu.

 

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Mięso urobić, dodać cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Na koniec dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, następnie sparzyć wrzątkiem. Do keksówki wyłożonej folią aluminiową nałożyć trochę mięsnego farszu, ułożyć paski kolorowej papryki, przykryć mięsem i ponownie ułożyć paski papryki. Postępować tak, aż się skończą składniki. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Piec ok. 50 min w temp. 180st.

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

jajka zap w sosie pom
-8 jajek
-puszka pomidorów bez skórki
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz
-około 1 łyżeczki suszonego oregano
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-80 g sera grana padano albo gorgonzoli
-1/2 pęczka szczypiorku
-Naczynie żaroodporne do zapiekania

 

Jajka ugotuj na twardo, zalej zimna wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół i wymnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, 50 g startego sera, drobno posiekany szczypiorek i przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj białka i odstaw na bok. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju, dodaj puszkę pomidorów, drobno pokrojony czosnek. Smaż do chwili aż sok odparuje a sos zrobi się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru. Na dno naczynia wylej sos, na wierzchu poukładaj faszerowane jajka a na koniec posyp resztą sera. Zapiekaj 15 minut w 200*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Jajka nadziewane groszkiem

jajka z groszkiem!
-5 jajek ugotowanych na twardo,
-puszka groszku,
-1/2 pęczka szczypiorku,
-3 łyżki startego żółtego sera,
-2 łyżki masła,
-sól, pieprz,
-zioła prowansalskie,
-rzeżucha i szczypior do dekoracji.

 

Jajka ostudzić i oskubać. Łyżeczką delikatnie wydrążyć żółtka, przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać opłukany i odsączony groszek, starty ser. Dodać masło i posiekany szczypior. Zmiksować przy użyciu blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masę nakładać do wydrążonych białek. Udekorować np. szczypiorkiem i rzeżuchą.

Jajeczne oczka

Jajeczne oczka!!!
-3 jajka ugotowane na twardo,
-po łyżce posiekanego koperku i szczypioru,
-sól,
-pieprz,
-łyżka gęstej śmietany 18%,
-2 łyżki majonezu,
-łyżeczka musztardy rosyjskiej,
-garść rzeżuchy.
Jajka oskubać, przepołowić, ostrożnie wydrążyć żółtka, następnie utrzeć je z koperkiem i ze szczypiorem. Dodać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do wydrążonych białek. Wypukłą stronę białek posmarować majonezem, obtoczyć w posiekanej rzeżusze.

 

Jajka faszerowane awokado

jajka z awokado
-6 jajek ugotowanych na twardo
-awokado
-łyżka soku z cytryny
-1/2 małej cebuli
-papryczka chilli
-sól, pieprz, kolendra
-12 szt. okrągłych kromeczek chleba pumpernikiel

 

Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Awokado obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojone w kosteczkę żółtka. Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać, dodać do awokado. Całość doprawić solą, pieprzem i dużą ilością mielonej kolendry. Delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych białek, podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Jajka faszerowane rzeżuchą i parówką

Jajka z parówk.3
-4 jajka ugotowane na twardo,
-czubata łyżka rzeżuchy,
-1 cienka parówka,
-łyżka majonezu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka musztardy.
Jajka oskubać, przekroić na połówki, wyjąć ostrożnie żółtka. Parówkę obrać z osłonki, bardzo drobno pokroić dodać do żółtek. Dodać posiekaną rzeżuchę, musztardę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nakładać w puste połówki jajek. Dowolnie udekorować.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka z łososiem!!
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 plastry łososia wędzonego,
-sól,
-pieprz,
-1,5 łyżki majonezu.
-szczypior i rzeżucha do dekoracji.

 

Jajka oskubać, przekroić na pół, łyżeczką delikatnie wyjąć żółtka. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, wraz z żółtkami przełożyć do blendera, zmiksować na gładką papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać. Przełożyć do szprycy i masą faszerować jajka. Udekorować szczypiorem lub rzeżuchą i kulkami kolorowego pieprzu.

Pakieciki z jajkiem

pakieciki
-6 dużych plasterków szynki,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-sól,
-pieprz,
-kilka liści pora lub szczypiorku.
Ugotowane na twardo jajka ostudzić, następnie oskubać i przekroić na pół. Na każdym plasterku szynki ułożyć połówkę jajka, oprószyć lekko solą i pieprzem. Złożyć jak kopertę, obwiązać kawałkiem pora lub szczypioru. I gotowe;)

Jajka w galarecie

Jajka w galarecie
-1,5kg ćwiartek z kurczaka,
-3 duże marchewki,
-puszka groszku,
-5 jajek,
-50g żelatyny,
-kilka gałązek natki pietruszki,
-sól, pieprz,
-wydmuszki.
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Biała kiełbasa zap z fasolą!
-300g białej fasoli Jaś,
-6 białych kiełbasek,
-listek laurowy,
-5 kulek ziela angielskiego,
-1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawy np. Kucharek.

 

Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.

   SMACZNEGO!!!

 

Zobacz również:

 

  1. Wielkanocne dekoracje stołu – poradnik stylisty
  2. Przepisy na wielkanocne babki, mazurki, paschy i serniki
  3. Wielkanocne ciasta – sekrety udanych wypieków

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Okulary Rayban
Mam takie okulary i bardzo sobie chwalę, latem się z nimi nie roztaję....
Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....