Wiejska prażonka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
40 dag kiełbasy zwyczajnej,
40 dag ziemniaków,
czerwona papryka,
20 dag kapusty,
2 cebule,
20 dag pieczarek,
ząbek czosnku,
1 liść laurowy,
po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,
do smaku sól i pieprz,
łyżka mąki,
olej do smażenia.
Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, smażyć ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku.