Hiszpania to kraj gorących rytmów, pełen życia. Jeśli chciałabyś poczuć klimat hiszpańskiej fiesty spróbuj sama przygotować imprezę w stylu Latino! Bo jeśli lubisz flamenco, gorący klimat corridy, stukot kastanietów i gorącą krew to możesz być pewna, że taki wieczór jest dla Ciebie wymarzony! A więc, zapraszam na szaloną hiszpańską imprezę!
Na początek należy wybrać miejsce przyjęcia i zadbać o jego odpowiedni wystrój. Jeśli to będzie u Ciebie w mieszkaniu udekoruj pokój świeczkami i świecznikami, obrazy czy fotografie na ścianach opraw w kolorowe ramki, możesz na ścianie rozwiesić kolorową chustę, kolory muszą być żywe, czyste, zestawione na zasadzie kontrastu (czerwień z zielenią czy błękit z żółcią). Stół udekoruj pełną paletą barw. Wybierz naczynia w wielobarwne kompozycje.
W całym mieszkaniu muszą być widoczne geometryczne wzory albo motywy zwierzęce np. byk.
Następnie zastanów się w co się ubrać. Poszukaj w szafie spódnice, najlepiej do kolan. Jeżeli nie masz takiej to najprościej zawiązać na zwykłej spódnicy trójkątną chustę w pasie z frędzlami. To jest bardzo hiszpańskie! Bluzeczka z dekoltem spadającym z ramion w łódeczkę lub serek i tez falbany. We włosach albo na szyi bądź na ręku kwiat. Kolory proponuję np. czarne w czerwone róże. Ogólnie czerwony jest chyba najlepszy do tego ognistego stylu. Możesz gościom zasugerować, aby przyszli w strojach hiszpańskich i podpowiedzieć , jak w prosty sposób je zrobić.
Teraz przyszła kolej na menu hiszpańskie. Tu znajdziesz przepisy na pyszne dania Tutaj
Najpierw zaserwuj przekąski czyli tapas (dania „na jeden kęs”). Możesz je kupić gotowe lub zrobić samej. Najpopularniejsze tapas to : patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane pikantnym sosem, przeróżne sery z dodatkiem oliwek, a szczególnie queso manchego – twardy ser z La Manczy, krewetki w cieście lub sosie czosnkowym – gambas al pil pil czy też smażone krążki kalmarów, pysznością prosto z Katalonii jest pa amb tomaquet, czyli chleb umoczony w świeżych, przetartych pomidorach z dodatkiem czosnku oraz oliwy, a następnie smażony. Wybór jest duży a, co wybredniejsi mogą zjeść na początek zapiekane z żółtym serem nachos, oczywiście wraz z odpowiednim dipem.
Kolejno podaj danie główne. Każda hiszpańska gospodyni dba o to, by zawsze w zasięgu ręki mieć: cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, jajka, ziemniaki, pomidory i paprykę. Mając te składniki z pewnością wyczarujesz tradycyjną potrawę hiszpańską.
Może to być hiszpańskie danie jednogarnkowe – cocido , które zaspokoi nawet całkiem spory głód. Potrawa ta łączy w sobie zupę i drugie danie. Zupę stanowi bulion – wywar gotowany na różnych rodzajach mięs, z dodatkiem słoniny i wędlin, szczególnie tych tradycyjnych: chorizo i serrano. Wywar uzupełnia się fasolą zieloną i kapustą. Po ugotowaniu, z zupy wyjmuje się mięso, które podane z cieciorką stanowi drugie danie. Wywar podaje się natomiast na pierwsze danie z makaronem.
Cocido możesz zastąpić zarzuelą (to połączenie najwspanialszych smaków, jakie można uzyskać poprzez połączenie ryb, owoców morza i przypraw.
Przepis znajdziesz TUTAJ
albo paellą lub gazpacho (przepisy są TUTAJ
Jeśli chodzi o gazpacho to raczej podawaj je jak za oknem panuje upał.
Potem przyjdzie pora na deser. Hiszpanie jako deser traktują kawę, którą można przyrządzać na wiele sposobów, a szczególnie popularne jest carajillo – kawa z dodatkiem likieru typu Bailey’s .
Oto przepis: Do szklanki wlać 50 gramów brandy, koniaku lub rumu (wg gustu), w którym należy dobrze rozpuścić jedną łyżeczkę cukru. Tak powstały roztwór należy dobrze podgrzać (w domowych warunkach w kuchni mikrofalowej) a następnie podpalić i palić około minuty mieszając czasami długą łyżeczką. Wlać gwałtownie do palącego się brandy porcję kawy z ekspresu i dobrze zamieszać. Przed podaniem dodać do szklanki lub filiżanki 3-4 ziarnka kawy i kawałek skórki z cytryny lub limy. Nie należy już słodzić, bowiem carajillo będzie już lekko słodkie. Pić gorące).
Ale znajdzie się również coś dla zwolenników tradycyjnych słodkości: flan – rodzaj puddingu zmieszanego z budyniem.
Przepis na Flan waniliowy
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mleka (1.5%)
- 1/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
- 1 laska wanilii
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
Sposób przygotowania:
Mleko (zwykłe) podgrzej z rozciętą laską wanilii i odstaw na 20 minut. Na małej teflonowej patelni roztop cukier i podgrzewaj, poruszając patelnią od zbrązowieje. Od razu wlej do 4 żaroodpornych foremek do zapiekania lub do filiżanek. Poruszając nimi rozprowadź karmel na dnie. Lekko ubijaj jajko i żółtko, wymieszaj z mlekiem skondensowanym i posól dla smaku. Ze zwykłego mleka usuń laskę wanilii i powoli wlej do mieszanki jajecznej, nie przerywając przy tym mieszania. Masą napełnij foremki, przykryj folią aluminiową. Piecz w kąpieli wodnej przez 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Ostrym nożem odetnij flan od brzegów foremek i wyłóż na talerzyki )
A to przepis na pyszne churros czyli paluszki z ciasta :
Składniki:
- 20 dag mąki
- 1 szklankę wody
- 5 dag smalcu lub masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie: Ciasto przygotować poprzedniego dnia według następującego przepisu: zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Ostudzić i dokładnie wymieszać z roztrzepanymi widelcem jajkami. Odstawić. Rano rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy z ciasta. Ciasto jest dosyć twarde więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze i posypać cukrem. Churros można jeść maczając w gorącej kawie lub czekoladzie.
Albo arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią na gęsto, pieczony w piekarniku a podawany na zimno.
A co podawać do picia?
W Hiszpanii nie może zabraknąć na stole wina. Możesz także podać piwo zmieszane z Sprite lub Fantą. Bardzo charakterystycznym napojem hiszpańskim jest Sangria czyli wino z dodatkiem cytrusów i lodu. Przygotuj także mojito lub caipirinha czyli kolorowe drinki podane w atrakcyjny sposób.
Tu znajdziesz przepisy TUTAJ
Teraz czas zadbać o nastroje, aby zabawa mogła trwać do białego rana bo Hiszpania to kraj z temperamentem !
Zrób konkurs flamenco. Wybijajcie rytm za pomocą łyżek lub innych domowych przyrządów. Nagrodą niech będzie wachlarz (możesz go zrobić własnoręcznie). Panowie mogą zabawić się w Zorro. Przygotuj czarne maski i szpady (wykonane z patyków lub z czegoś innego). Niech na czas łowią pieniądze (z papieru) lub cokolwiek innego. W nagrodę zwycięzcy można narysować hiszpański wąsik. Zagrajcie w butelkę – na kogo wypadnie ten będzie musiał zjeść porcję tapas.
Zmęczeni zabawą możecie się wyciszyć oglądając hiszpańskie przeboje kinowe np. „Volver” P. Almodovara popijając sangrię… Jednak Hiszpanie nie odpoczywają! Wstańcie i bawcie się do białego rana! Wymyśl inne zabawy np. możesz przykleić do ściany byka wyciętego z papieru, zawiązać jednej osobie oczy i poprosić by szpadą lub czymś innym zabił byka! Kto szybszy ten lepszy. Zwycięzca może zdobyć złoty medal w kategorii „Papierowy toreador”.
Tylko nie rzucajcie się pomidorami!
A może karaoke? Zabawa będzie super. Oto kilka propozycji:
Wspaniałej i szalonej imprezy życzy Emilia
Zobacz również:
- Impreza w stylu meksykańskim
- Impreza w stylu japońskim
- Prywatka w stylu lat 80
- Organizujemy wieczór hinduski