Hiszpańska zarzuela

17 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Hiszpańska zarzuela to fuzja smaków wynikająca z połączenia ryb, owoców morza, warzyw i aromatycznych przypraw.

składniki:

  • około kilograma ryb morskich (morszczuk, halibut, dorsz)
  • 4 kalmary pokrojone w plasterki
  • 25 dag ostryg
  • 25 dag przegrzebków
  • 10 omułków
  • 100 gram szynki lub bekonu pokrojonego w kostkę
  • świeże zioła
  • czerwona cebula – 4 sztuki
  • czosnek papryczka chili
  • 1 kg pomidorów bez skóry (lub z puszki)
  • migdały obrane ze skóry
  • szafran
  • pół litra wytrawnego białego wina
  • sok z cytryny, pieprz, sól, zielona pietruszka, tymianek, ziele angielskie
  • 50 ml wódki
  • bagietka lub pieczywo zrumienione w tosterze lub na patelni

Przygotowujemy wywar, czyli gotujemy wszystkie ryby i owoce morza (w przypadku ostryg jeśli jakaś muszla się nie otworzy to znak, że nadaje się do wyrzucenia). Wywar odcedzamy i w dużym rondlu smażymy na oliwie krewetki, kalmary, kawałki ryby, po wyjęciu wkładamy cebulę, czosnek pomidory, migdały, szafran, przyprawy, wino, zalewamy wywarem z ryb i owoców morza. Dusić przez około 10 minut, dodać potem ryby i kalmary, dodać sok z cytryny, dusić wszystko razem około 15 minut. W głębokim talerzu układać kawałki bagietki lub chleb, wlewać gęste danie, posypać świeżymi ziołami i pokropić kilkoma kropelkami wódki.