Węgierski placek

20 października 2009, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

* składniki (na 2 porcje)
placki:
5 dużych ziemniaków
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli

mięso:
może być mięso z szynki około 250 gram
sól, pieprz

leczo:
(może być wcześniej przygotowane – ja latem robię do słoiczków i potem je wykorzystuję)
papryka czerwona
papryka zielona
cebula,
pomidory
cukinia
vegeta

* krótki opis sposobu jej przyrządzania

placki
ziemniaki i cebulkę ścieramy na cienkiej tarce, wbijamy jajko i mąkę, lekko solimy, mieszamy (jak na placki ziemniaczane). Na dużą patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę – placki powinny być grube – około 0,5 – 1 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

mięso
kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy – wrzucamy na rozgrzaną patelnię, trzymamy na dużym ogniu przez chwilę do zrumienienia, następnie dolewamy wody i pod przykrywką dusimy do miękkości.

leczo:
warzywa kroimy na takie większe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i doprawiamy vegetą – gotujemy do miękkości.

Na placek nakładamy mięso i leczo, placek składamy na pół. Potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Dla lubiących ostre potrawy – placki możemy od środka posmarować węgierską ostrą pastą paprykową.

file1256072842

Przepis dodany przez: Filipowska



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz