Wegetarianizm, a zdrowie jelit

10 lipca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Wegetarianizm od lat wywołuje burzliwe dyskusje i jest coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania się. Wraz z rozwojem internetu, a co za tym idzie wzrostem świadomości i wiedzy o funkcjonowaniu przemysłu hodowlanego i przetwórczego, wiele osób podejmuje świadomą decyzje o eliminacji ze swojej diety białka i tłuszczów od zwierzęcych, wprowadzając w ich miejsce produkty pochodzenia roślinnego. W zależności od restrykcyjności diet wegetarianizm ma swoje różne wersje, możemy wymienić tu kilka z nich: semiwegetarianizm, weganizm, witarianizm, frutarianizm, laktowegeterianizm, czy owowegetarianizm.

Zdania na temat wegetarianizmu są podzielone, przeciwnicy tej diety twierdzą, że ten sposób odżywiania może być przyczyną niedoborów cennych dla organizmu mikroskładników i witamin. Entuzjaści zaś uważają, że odpowiednio stosowana dieta wegetariańska ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jakość i długość życia.

Co dobrego dla jelit?

Dzięki dużym ilościom błonnika, który spożywany jest w dietach wegetariańskich nasz układ trawienny powinien funkcjonować bardzo sprawnie i efektywnie.  Bądźmy świadomi tego, że nasz układ trawienny to cecha indywidualna każdego z nas, struktura wypełniającej go flory bakteryjno-jelitowej również, a co za tym idzie każdy z nas może inaczej reagować na trawienie poszczególnych produktów, czy od zwierzęcych, czy pochodzenia roślinnego. Powinniśmy na bieżąco obserwować  reakcje naszego organizmu na zmiany w naszej diecie.
Zawarte w warzywach i owocach witaminy C, E, czy beta- -karoten chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Dzięki zwiększonemu spożyciu produktów roślinnych organizm otrzymuje więcej węglowodanów złożonych, błonnika i witamin. Statystycznie udowodniono, że wegetarianie mają mniejszą wagę ciała, niższy poziom cholesterolu, rzadziej chorują na nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę, nowotwory, osteoporozę, notują też mniej zawałów serca w porównaniu z pozostałą częścią populacji.

Na co uważać?

Specjaliści(lekarze i dietetycy) zalecają jednak szczególną ostrożność przy skrajnych dietach wegetariańskich ponieważ dość trudno je tak skomponować, by organizm otrzymał wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jednocześnie decydując się na dietę wegetariańską dobrze jest ustalić ją z dietetykiem, szczególnie w początkowych tygodniach jej stosowania, a przypadku rozpoznanych schorzeń układu pokarmowego konieczne jest poinformowanie o tym swojego lekarza.
Niewłaściwie skomponowana dieta wegetariańska prowadzić może do anemii, krzywicy, niedostatecznej mineralizacji kości czy nieregularnych miesiączek. Dlatego też powinna być stosowana z rozwagą, ważne jest zaspokojenie zapotrzebowania energetycznego małą ilością pełnowartościowego białka.  Dzieci częściej niż ich rówieśnicy cierpią na niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza i witamin z grupy B.

Jak należy się przygotować i o co zadbać?

Szczególną ostrożność i czujność musimy zachować w pierwszych tygodniach zmiany naszej diety. Nasz organizm musi mieć trochę czasu by przyzwyczaić się nowych standardów, jeśli zmiana jest drastyczna reakcje naszego układu pokarmowego też mogą być takie. Ważne by decyzji o przejściu na jeden z kierunków wegetarianizmu nie podejmować spontanicznie, należy się do tego przygotować, zaczynając od zebrania informacji o zasadach prowadzenia zbilansowanej diety, która oprócz zdrowych produktów roślinnych dostarczy też nam właściwą ilość energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Dużo uwagi i ostrożności należy  zachować przy eliminacji produktów odzwierzęcych u dzieci i młodzieży, rośliny zawierają znacznie mniej witamin z grupy B niż potrawy z mięsa. Oczywiście występują one w zbożach, orzechach czy roślinach strączkowych jednak przy spożywaniu dużej ilości węglowodanów zapotrzebowanie na witaminy tego typu trudno uzupełnić bez produktów pochodzenia zwierzęcego, brak mleka i jego przetworów może powodować niedobór wapnia. Nie możemy też zapomnieć o uzupełnianiu witaminy D.

Wegetarianizm wyraźnie wpływa na wzrost odporności. Wśród wegetarian ryzyko zachorowania na raka jest mniejsze o 40%, ryzyko choroby wieńcowej – o 30%, a przedwczesnej śmierci – o 20% (dane z „British Medical Journal”).

Zrównoważona dieta

Chcąc stosować dietę wegetariańską musimy zachować równowagę dietetyczną, czyli przygotowując posiłki wybierać składniki z jak najszerszej gamy produktów. W diecie, zawierającej różnorodne, świeże owoce i warzywa w dużych ilościach, nieoczyszczone ziarna zbóż (ciemny ryż, pieczywo razowe, kasze, mąki razowe), orzechy, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja i jej przetwory, ciecierzyca, soczewica)a także oleje roślinne, szczególnie tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy, z pestek winogron), drożdże, jaja oraz produkty mleczne – nie powinno zabraknąć żadnych istotnych dla zdrowia składników.

Błędem żywieniowym jest jedzenie przetworzonych pokarmów typu: bułki, chipsy, margaryny, słodycze, gotowe potrawy w puszkach i torebkach. Nie zaleca się również traktowania soi jako antidotum na wszystko. Pamiętajmy, że przejadanie się jest szkodliwe. Urozmaicona dieta wegetariańska jest podstawą właściwego żywienia bezmięsnego.

Więcej na temat racjonalnego żywienia i dbania o zdrowie jelit znajdą Państwo na stronie http://www.intesta.pl.