Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!

5 sierpnia 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Rano nie zawsze mamy ochotę na coś ciężkiego do jedzenia. Często wybieramy zwykłe płatki z mlekiem, jogurt lub owoc. Tego typu produkty mogą okazać się jednak nie wystarczające. Nie dają one uczucia sytości na długo i dostarczają za małą ilość wartości odżywczych.  W związku z tym ruszamy z pomocą! Poniżej przedstawiamy pomysły na lekkie, roślinne śniadania, które zaspokoją twój głód i kubki smakowe. Są pożywne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo zdrowe. Smacznego!

Batony granola

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonych daktyli
  • 1/4 szklanki suszonych wiśni
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki posiekanej wegańskiej czekolady
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy. Płatki owsiane i orzechy lekko miksujemy w blenderze. Łączymy z masą bananową, mieszamy i dodajemy resztę składników. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po ostudzeniu kroimy na prostokątne batoniki.

Kolorowe smoothie bowl

Składniki:

  • pół szklanki mleka roślinnego
  • banan
  • 20 borówek amerykańskich
  • 15 dag jeżyn

do położenia:

  • migdały
  • łyżka nasion chia
  • kilka borówek amerykańskich
  • kilka jeżyn
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka sezamu
  • banan

Mleko roślinne, obranego banana, borówki i jeżyny miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miseczki. Przygotowujemy dekoracje: migdały siekamy, banana obieramy i kroimy na plasterki. Układamy na wierzchu smoothie posiekane migdały, borówki, jeżyny, plasterki banana. Posypujemy nasionami chia, płatkami migdałowymi, pestkami dyni i sezamem.

Pizza gryczana

Składniki:

Ciasto :

  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 dag siemienia lnianego
  • cebula
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki:

  • 20 pieczarek
  • cebula
  • pomidor
  • papryka
  • 10 dag wegańskiego sera
  • kilka listków bazylii

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na rozgrzanym oleju. W misce mieszamy kaszę z cebulą. Dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, sól i zagniatamy ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równą warstwę przygotowanego ciasta z kaszy. Formujemy owalny kształt, pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pomidora, paprykę i pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na podpieczonym spodzie układamy warzywa oraz listki bazylii i kruszymy ser. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.

Tosty z domowym masłem orzechowym

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów dowolnego rodzaju
  • Sól koszerna
  • W razie potrzeby olejek z pestek winogron
  • Wegański chleb tostowy
  • banany

Orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika. Prażymy około 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 3 minuty aż lekko ostygną. Następnie, gdy nadal są ciepłe, wrzucamy je do blendera i miksujemy aż powstanie kremowa masa. Jeśli masa będzie za krucha, dodajemy olej z pestek winogron. Na koniec dodajemy sól koszerną do smaku. W tosterze podpiekamy chleb tostowy i smarujemy go naszym domowym masłem orzechowym. Może dodać też plasterki banana.

Masło orzechowe powinno być przechowywane w lodówce, nie dłużej niż 4 tygodnie.

zobacz również:

10 pomysłów na wegańskie śniadanie

Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!

Wegańskie lody z mleka kokosowego i sorbety – 5 super przepisów!

Wegańskie dania jednogarnkowe – 3 super przepisy!