Weganizm jest dzisiaj niesamowicie prosty dzięki szerokiej ofercie roślinnych zamienników. Jednak, jeśli chcemy pozostać zdrowi i dobrze odżywieni, powinniśmy uważać na wegańskie gotowe dania, które mamią nas błyskawicznym przygotowaniem i roślinnym składem.
Kuchnia wegańska nigdy nie była taka prosta. Dziś roślinne zamienniki można znaleźć w każdym popularnym markecie, więc nie trzeba gimnastykować się z wymyślnymi przepisami i szukać składników na krańcu miasta. Ogranicza nas już tylko wyobraźnia! Nic tylko brać się za jedzenie.
Jest jednak pewne zagrożenie, które czyha na nas wśród wegańskich produktów. Są to niebywale atrakcyjne roślinne dania do przygotowania błyskawicznego – wegańska owsianka, roślinne ciastko i inne pyszności dostępne od zaraz. Musimy pamiętać, że te bardzo łatwo dostępne produkty są zazwyczaj wysoko przetworzone, zawierają masę węglowodanów i wcale nie działają korzystnie na nasze zdrowie.
Co zatem robić, by nasz dzień upłynął pod znakiem weganizmu i nie był przy tym wypełniony roślinnymi potrawami typu instant, których – na nasze szczęście lub zgubę – namnożyło się ostatnio w sklepach?
Przeczytaj te szybkie i proste przepisy na wegańskie śniadania, przekąski, desery kolacje i napoje – wybór jest ogromny! Które danie trafi na Twój talerz jako pierwsze? Może wegańskie bułeczki cynamonowe czyli cynamonki to hit w sezonie zimowym. Rozgrzewające, otulające zapachem prawdziwego domowego wypieku są banalnie proste w wykonaniu i szybko znikają ze stołu. Rumiane zakręcone bułeczki czosnkowe kuszą swym aromatem, świetnie nadają się na stół przekąsek do hummusu, past warzywnych czy roślinnego masełka. Są niezwykle puszyste i delikatne w smaku
ŚNIADANIA:
Roślinne pancakesy – puszyste i słodziutkie
Porcja dla: 3-5 osób
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 łyżki oleju
1i 1/2 szklanki mleka sojowego (jeśli nie lubisz soi, proponujemy kokosowe lub migdałowe)
1 łyżka octu
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki aquafaby (to ta substancja, którą odlewasz z na przykład puszki fasoli)
2 łyżki cukru pudru
Możesz podawać z: syropem klonowym, syropem z agawy lub ulubionym słodkim syropem.
Przygotowanie:
Połącz mleko i ocet w szklance, zamieszaj i zostaw na chwilę. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do drugiej miski wlej aquafabę i ubijaj mikserem do momentu, aż stanie się gęsta i trwała (około 5 minut). Dodaj cukier puder i ubij mieszankę.
Dodaj suche i mokre składniki do siebie. Dodaj do nich olej, a następnie wlej połowę aquafaby. Wymieszaj delikarnie.
Rozgrzej suchą patelnię (możesz dodać na nią dosłownie kropelkę oleju). Następnie, używając chochli, wylewaj niewielką ilość masy tak, by utworzyć okrągłe placuszki. Smaż na małym ognie przez około 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, kiedy zrobią się złote. Smaż kolejne dwie minuty, a potem zdejmij z patelni.
Twarożek z nerkowca – lepszy niż ten krowi
Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca, namoczonych przez noc w wodzie
1 – 2 łyżki soku z cytryny
1/4 – 1/3 szklanki wody z ogórków kiszonych
1/4 szklanki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
1/4 – 1/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
1/2 ząbka czosnku
sól i czarny pieprz
5 rzodkiewek
1 cebulka dymka
garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Odcedź uprzednio namoczone przez noc orzechy. Przełóż je do kubeczka blendera i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem rzodkiewki, cebuli i ziół. Rozpocznij blendowanie, które skończysz do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Posiekaj rzodkiewki, cebulę i szczypiorek w kosteczkę i wmieszaj w twarożek. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Odstaw na godzinę do lodówki.
Podawaj twarożek na kanapce lub wyjedz łyżeczką.
Nieziemska tofucznica z pieczarkami
Porcja dla 2 osób
Składniki:
180 g tofu naturalnego, odsączonego i pokruszonego
1 cebulka, posiekana w kostkę
200 g umytych i oskrobanych pieczarek
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki kurkumy, która nada tofu smak
1/4 łyżeczki mielonej papryki
mielony pieprz
łyżka płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne) – nieobowiązkowa
szczypiorek do podania
pieczywo
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni. Usmaż cebulkę na średnim ogniu do momentu aż się zeszkli. Możesz dodać łyżkę wody i dusić przez minutę.
Dodaj kurkumę, zamieszaj i smaż razem przez chwilę. Pokrój pieczarki w koskę lub drobne plasterki i dodaj je na patelnię, posól odrobiną soli.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu (temperaturze) smażymy cebulkę do czasu, aż się zaszkli. Smaż dwie minuty, potem przykryj i duś przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną.
Jeśli na patelni pojawia się nadmiar wody, odkryj ją i daj jej odparować. Dodaj pokruszone tofu oraz opcjonalnie płatki drożdżowe, mieszaj i smaż na małym ogniu około 5 minut. W międzyczasie doprawiaj do smaku.
Koniecznie podawaj tofucznicę ze szczypiorkiem. Ze świeżym pieczywem smakuje nieziemsko.
DESERY:
Bananowo-cynamonowe muffinki – niebo w gębie
Porcja na 12 klasycznych muffinek
Składniki:
1 i 1/2 szklanki rozgniecionego banana (to będą mniej więcej 3 banany)
1/4 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki musu jabłkowego ( najbardziej nada się mus dla niemowąt)
2 łyżki oleju ( może być kokosowy, ale rozpuszczony)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Cynamonowe nadzienie
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżki mąki
1 -2 łyżki oleju, może być kokosowy, rozpuszczony
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, wysmaruj foremki na muffiny olejem.
W mniejszej misce wymieszaj bananową masę, mleko roślinne, mus jabłkowy, olej i wanilię. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia, Do dużej miski wlej zawartość mniejszej. Wymieszaj, żeby ciasto było w miarę gładkie.
W miseczce wymieszaj składniki nadzienia cynamonowego.
Do każdej foremki wlej po łyżce ciasta, następnie centralnie umieść po około 1/4 łyżeczki nadzienia cynamonowego. Potem przykryj je kolejna łyżką ciasta i równomiernie tak samo centralnie umieść pozostałe nadzienie cynamonowe. Za pomocą patyka do szaszłyków przemieszaj zawartość foremek 5 razy, tak aby utworzyć wzorki z cynamonu. Następnie równomiernie rozłóż pozostałe ciasto i ponownie 5 razy przemieszaj patyczkiem od szaszłyka.
Włóż babeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut aż się zarumienią.
Roślinne brownie dla prawdziwych łasuchów
Porcja na foremkę wielkości około 20 x 20 lub inną niedużą foremkę.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady / 200 g
1 szklanka aquafaby / ilość z około 1 puszki ciecierzycy
1/4 szklanki kawy
3/4 szklanki oleju kokosowego, dowolnego
1/2 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kostki czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj czekoladę i dodaj ją do małego rondelka razem z olejem kokosowym i kawą. Podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
Zmiksuj aquafabę, cukier i wanilię. Do spienionego płynu dodaj rozpuszczoną czekoladę i zblenduj na gładką masę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewaj czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką lub łyżką.
Posiekaj niedokładnie orzechy, a czekoladę połam na kawałki. Orzechy dodaj do ciasta i wymieszaj, a całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górę ciasta koniecznie połóż połamaną czekoladę, włóż do piekarnika i piecz przez 20 – 30 minut.
Bezjajeczne ciastka z masła orzechowego
Porcja na około 3 osoby
Składniki:
3 łyżki masła orzechowego (100g)
1/3 szklanki mleka sojowego (70g)
1/3 szklanki cukru (70g)
2/3 szklanki mąki (80g)
pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g)
1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Masło orzechowe, mleko, cukier i sól zmieszaj w misce. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i posiekane kawałki czekolady. Całość zamieszaj Ciastko powinno wyjść klejące ale nie płynne. Masę podziel na oko na 10 porcji i nakładaj wilgotną łyżką na papier do pieczenia wyłożony na blaszkę.
Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku 12 minut. Ciastka muszą koniecznie wystygnąć przed zdjęciem z maty (ciepłe będą się rozpadały w dłoniach).
PRZEKĄSKI:
Boskie kalafiorowe skrzydełka
Porcja dla 4 osób
Składniki:
kalafior podzielony na różyczki
200 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki wody
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub zwykłej, jeśli nie lubisz)
szczypta pieprzu – do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 225 stopni.
Wrzuć mąkę z ciecierzycy i przyprawy do miski. Dodaj 1,5 szklanki wody i zamieszaj Odstaw na 5 minut i w mieszance maczaj różyczki kalafiora.
Na płaski talerz wysyp mąkę kukurydzianą lub pokruszone płatki. Obtaczaj różyczki w mące lub płatkach. Na blaszce do pieczenia układaj je w odległości od siebie. Piecz ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.
Skrzydełka możesz podawać z dipem
Zielone szpinakowe paszteciki
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Opakowanie mrożonego szpinaku
opakowanie ciasta francuskiego (uważaj na skład, niektóre ciasta nie są wegańskie)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Gotuj szpinak, doprawiając go. Im więcej wody z niego odparuje, tym lepiej. Ciasto francuskie, w zależności od upodobań, pokrój na mniejsze prostokąty, faszeruj szpinakiem i zaciśnij brzegi widelcem. Paszteciki piecz przez 10-15 minut do zarumienienia. Możesz je podawać na ciepło lub zimno wedle upodobań.
Grillowane rzodkiewki
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
pęczek rzodkiewek
1/4 liści kolendry
1/4 liści pietruszki
1/4 liści oregano
1/4 szklanki oliwy
ząbek czosnku
1- 2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie posiekaj zioła oraz czosnek, przełóż do miseczki i dodaj oliwę, sól oraz cytrynę. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
Umyj, osusz a potem pokrój na grube plastry swoje rzodkiewki. Rozgrzej mocno patelnię grillową (może być zwykła) i ułóż na niej plastry rzodkiewki, grilluj z każdej strony około 1 – 2 minuty.
Najlepsze rzodkiewki są podawane na gorąco z pieczywem, ale będą też dobre następnego dnia podawane na zimno.
KOLACJE:
Pasta z białej fasoli czyli moje początki z byciem wege
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
2 puszki białej fasoli odsączonej z aquafaby
5 daktyli
2 ząbki czosnku
1/4 czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Niecała płaska łyżeczka soli
Płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Otarta skórka z połówki cytryny
Sproszkowane chili – do posypania pasty na kanapkach
Przygotowanie:
Fasolę wypłucz i wrzuć do miski lub kielicha blendera razem z daktylami, cebulą, czosnkiem i olejem. Dodaj sól, pieprz ziołowy i wodę. Blenduj około 3-5 minut. Możesz dodawać wodę w trakcie blendowania, jeśli masa jest za gęsta.
Przypraw do smaku, jeśli uważasz solą i pieprzem. Dodaj otartą skórkę z cytryny i zamieszaj pastę (już nie blenduj). Podawana pastę osyp czili.
Greckie pomidorowe placuszki
Liczba porcji 2-4 osoby
Składniki:
1 czerwona cebula
1/2 kg pomidorów (dobre będą także te z puszki)
100 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
1/2 łyżeczki bazylii
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pomidory najlepiej sparz i obierz ze skórki. Drobno posiekaj. Jeśli dodajesz te z puszki, to możesz użyć zalewy. Pomieszaj z cebulą, czosnkiem i ziołami.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie usmaż placuszki na rozgrzanej oliwie na patelni z każdej strony po ok. 2-3 minuty.
Możesz podawać z sałatką.
Kolorowa sałatka z czerwoną fasolą
Porcja na 2-4 osób
Składniki:
Puszka czerwonej fasoli odsączonej z aquafaby
Sos sałatkowy: możesz wytworzyć samodzielnie używając oliwy i ziół
kukurydza z puszki
groszek zielony z puszki
słoiczek marynowanych pieczarek
2 cebule
2 łyżki keczupu
2 łyżki wegańskiego majonezu (sprawdza się Develey)
tabasco
1 1/2 szklanki drobnego makaronu
1 papryka żółta
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al. dente i wystudź. Fasolę, kukurydzę, groszek i pieczarki odsącz z zalewy. Pokrój w paski paprykę. Warzywa dodaj do makaronu i wymieszaj.
Cebule pokrój w kostkę i zeszklij delikatnie na patelni. Do cebuli dodaj ketchup, sos sałatkowy i kilka kropel tabasco – wszystko dokładnie wymieszaj i ostudź. Połącz z majonezem. Połączone ze sobą wszystkie składniki sałatki, polej wystudzonym sosem, wymieszaj i przełóż do salaterki. Podawaj z bagietką lub innym rodzajem pieczywa.
NAPOJE:
Wybudzający koktajl
Porcja na 2 osoby
2 mrożone pokrojone banany
300 ml mleka roślinnego
6 daktyli bez pestek, które możesz namoczyć w wodzie do zmięknięcia
1 łyżka oleju o neutralnym smaku
1 łyżka masła orzechowego
2 płaskie łyżki płatków owsianych
100 ml mocnej, dobrej jakości kawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera, zaczynając od suchych. Zmiksuj na gładko. Jeżeli nie masz w domu blendera kielichowego, użyj ręcznego o dużej mocy.
Lemoniada ogórkowa doskonała na orzeźwienie
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1/2 ogórka startego na dużych oczkach tarki
kawałek imbiru długości 2 cm, obrany i starty na małych oczkach tarki
litr zimnej wody
4 plasterki cytryny
1/2 – 1 łyżeczka syropu z agawy
kostki lodu
Przygotowanie:
Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy włóż do dużej karafki i kilka razy ugnieć. Zalej zimną wodą i dokładnie wymieszaj, odstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie możesz przecedzić lemoniadę przez sito albo podać razem z ogórkami. Schłodzoną lemoniadę podawaj z kostkami lodu.
Bezalkoholowa lemoniada mojito
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka wody gazowanej
1 limonka
łyżka cukru
kilka listków mięty
kostki lodu
Przygotowanie:
Pokrój limonkę na ósemki. Opłucz listki mięty, a na dno szklanki wysyp cukier, wyciśnij 4 cząstki limonki i wrzuć je do szklanki. Dodaj kilka listków mięty. Całość zasyp lodem. Wyciśnij pozostałą limonkę i dodaj pozostałą miętę i całość zalej wodą gazowaną.
Smacznego!
zobacz również:
Przepisy na wegańskie obiady idealne na upalny dzień
Wegańskie kociołki na obiad i kolację |