Wegańska czy sportowa? Jaką dietę w cateringu wybrać?
Kapuściana, keto, wysokobiałkowa, owocowa… diety dosłownie zalewają nasz rynek, obiecując spektakularne i szybkie efekty. Oczekujemy po nich zdumiewających rezultatów – tj. regularnie spadającej tkanki tłuszczowej i systematycznie budowanej tkanki mięśniowej. Nic więc dziwnego, że na rynku pojawiają się diety pudełkowe, które mają za zadanie ułatwić nam cały proces redukcji, zbudować nowe nawyki żywieniowe i dostarczyć niezbędnych składników. Wiele firm, chcąc odpowiedzieć na różnorodne upodobania kulinarne, tworzy dedykowane pakiety, które oprócz doskonałego smaku, niosą za sobą odpowiednią kaloryczność i bilans składników odżywczych. Wśród tych najpopularniejszych jest m.in. dieta sportowa i dieta wegańska, która mocno odpowiada na współczesne trendy żywieniowe. Na przykładzie tych dwóch propozycji przedstawiamy najważniejsze różnice i ich właściwości, podpowiadając która z ich może stać się Twoją nową, smaczną dietą.
Dieta wegańska pudełkowa
Dieta wegańska bazuje na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego – tj. zarówno mięsa, jak i całego nabiału. W ofercie diety znajdziemy więc posiłki bez białka odzwierzęcego. Zamiast tego dieta bazuje na zbożach, owocach, warzywach i zamiennikach, które imitują konsystencję czy smak mięsa. Wegańska dieta zyskuje na popularności, głównie ze względów ideologicznych. Zaleca się ją także przy licznych nietolerancjach lub gdy konieczne jest prowadzenie menu przeciwzapalnego. Odpowiednio skomponowana jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, co potwierdzają wyśmienici sportowcy, którzy swoje najlepsze wyniki uzyskiwali właśnie podczas prowadzenia diety beznabiałowej i bezmięsnej.
Dieta wegańska i dieta pudełkowa wegetariańska nie jest tak restrykcyjna, jak witarianizm czy frutarianizm, ale mimo to nie należy wprowadzać jej bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub bez wykonania podstawowych badań laboratoryjnych (w tym m.in. zbadania poziomu witaminy B12).
Najczęściej [1] wegetarianin i weganin pobiera energię z tłuszczu, przejmując proporcje przypisywane mięsu (około 30-35%). Różnica jednak polega na tym, że w tak komponowanym menu wykorzystuje się wyłącznie tłuszcz pochodzenia roślinnego – np. awokado czy oliwę z oliwek. W diecie najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej ilości białka. Niestety wiele niedoświadczonych osób utrzymuje jego poziom na zaledwie 10%, co doprowadzić może do wielu powikłań i niedoborów (w tym niedoboru witaminy B12, która odpowiedzialna jest za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego).
Nie oznacza to jednak, że dieta wegańska wiąże się wyłącznie z ryzykiem i niedoborami. Lekarze jednogłośnie stwierdzają, że jest to niezwykle efektywna dieta, będąca źródłem witaminy C, ß-karotenu, magnezu, NNKT, błonnika. Ponadto – zawiera zdecydowanie mniej cholesterolu niż dieta uwzględniająca dania mięsne.
Polski Instytut Żywności i Żywienia, kilka lat temu, przedstawił swoje stanowisko w temacie diety wegańskiej, która przez wiele lat okryta była krytyką i wątpliwościami. Przedstawione stanowisko głosi, że odpowiednio zbilansowane menu wegańskie niesie za sobą wiele korzyści, stanowiąc za skuteczną formę walki z otyłością i nadciśnieniem. Ponadto jest doskonały źródłem nienasyconych kwasów i błonnika [2], który usprawnia pracę jelit.
Kto powinien więc sięgnąć po dietę wegańską? Po pierwsze – osoby, które ze względów ideologicznych chciałyby zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego. Po drugie – osoby, które chcą poprawić swoje wyniki badań, obniżając np. poziom cholesterolu we krwi. Coraz częściej dietetycy nie widzą przeciwskazań, aby z weganizmu korzystali sportowcy i kobiety w ciąży (w tych wypadkach warto jednak wzbogacić się o dodatkową suplementację).
Dieta sportowa pudełkowa
Coraz częściej, oprócz diety eliminacyjnej czy keto, w ofercie cateringu spotkasz dedykowane posiłki dla sportowców. Jak sama nazwa wskazuje – dania te tworzone są dla osób, które uprawiają regularną aktywność (hobbistycznie lub profesjonalnie) i potrzebują odpowiedniej ilości kalorii, a także bilansu na poziomie białka, tłuszczy i węglowodanów. Docelowo chodzi w niej o to, aby wspierać budowanie tkanki mięśniowej, jednocześnie minimalizując ryzyko gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Dieta sportowców powinna w dużej mierze opierać się na warzywach i owocach, które są źródłem witamin i składników przeciwutleniających. Dodatkowo niezbędna jest spora ilość białka i protein, które wspierają budowanie tkanki mięśniowej oraz składników o niskim indeksie glikemicznym. Te drugie dbają o prawidłową glikemię i dostarczają wyłącznie dobrze przyswajalnych węglowodanów.
Dla kogo jest dieta sportowa? Oczywiście dla wszystkich, którzy deklarują chęć podejmowania regularnej aktywności fizycznej. Dodatkowo skorzystać z niej powinny osoby, które nie widzą satysfakcjonujących wyników w procesie budowania tkanki mięśniowej. Co więcej – osoby, które mają w diecie mniejszą ilość tłuszczy roślinnych wykazują się tendencją do spożywania… napojów energetycznych. Jeśli należysz do tej grupy – być może dedykowana dieta dla sportowców pozwoli Ci wyeliminować tą grupę produktów.
Pyszna Fabryka catering oferuje zbilansowaną dietę sportową – wypróbuj ją i sprawdź, jak zmieni się Twoje zdrowie i samopoczucie.
Bibliografia
[1] Traczyk, I., & Ziemlanski, S. (2000). Porownanie wartosci odzywczej racji pokarmowych wegetarian i osob zywiacych sie tradycyjnie. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 1(27), 55-69.
[2] Laskowska-Klita T., Chełchowska M., Ambroszkiewicz J. et al., The effect of vegetarian diet on selected essential nutrients in children, Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011, nr 15(3), s. 318–325.