Wątróbka drobiowa z warzywami
Wątróbka drobiowa to takie danie co to objawia się w wielu smakach – dziś dodałam do niej Relish cebulowo-jabłkowy .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 60 dag wątróbek drobiowych
- 2 duże cebule cukrowe
- 1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( ostrza na mizerię ) jabłek
- olej z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- Delikat do doprawiania
- 2 łyżeczki ,,Sosu chili czosnkowego ,,
- sos sojowy do smaku ( minimum 3 łyżki )
- cukier brązowy ( ok 4-5 łyzeczek )
- przyprawa ,, Czerwona czubrica ” ( lub cząber z majerankiem ) do smaku
- pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
- 3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich + kilka połówek do dekoracji
Wątróbkę oczyścić , osuszyć . Posypać Delikatem ( od 2 łyżki ) , pieprzem ( ok 2 łyżeczek ) i czubricą ( ok 2 łyżki ).W głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim wątróbki na rumiano ( ostrożnie mieszać drewnianą łopatką by nie pryskało tłuszczem ).
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w grube ,, piórka ,, cebule. Posypać cebulę 2 łyżeczkami cukru i smażyć ją tak by zmiękła , a przy okazji pokryła karmelem . Dołożyć jabłka . Smażyć przez 3 minuty mieszając .Dodać sos chili czosnkowy , sos sojowy , do smaku cukier, pieprz , czubricę . Relish ma być ostry- lekko kwaśny z nutką słodyczy .
Dołożyć Relish , orzechy i masło do wątróbki . Wymieszać .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut. Doprawić ostatecznie do smaku .
Podawać wg upodobania z ryżem , ziemniakami puree ( ja zrobiłam tzw. Mashed Potatoes czyli jak mówią moje wnuki ,,maszowane ” – puree ziemniaczane z dużą ilością słodkiej śmietanki i roztopionego masła – są bardzo kremowe ) udekorowane połówkami orzechów włoskich .