Rumiane i chrupiące wątróbki drobiowe
Artykuł zewnętrzny
Rumiane – pachnące- chrupiące wątróbki drobiowe .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 10 pieczarek średniej wielkości
- 1 duże jabłko
- olej
- 2 łyżki masła
- majeranek
- sól
- pieprz mielony
- mąka
Wątróbki drobiowe oczyścić, posolić i posypać pieprzem. Obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju i smażyć wątróbki na rumiano, dodać cebulę pokrojoną w pół plasterki. Smażyć aż cebula się zeszkli. Na drugiej patelni usmażyć na oleju na rumiano pieczarki i przełożyć je do wątróbki. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucić obrane i pokrojone w ósemki jabłko .Posypać majerankiem i obsmażyć by lekko zmiękły. Dołożyć do wątróbki. Dodać masło. Smażyć na małym gazie by smaki się zmieszały. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem .
Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem .