Wątróbka z gruszkami w sezamie
Artykuł zewnętrzny
to wynik mojego kombinowania z ulubioną wątróbką :-)
składniki:
- na 2 porcje:
- 25 dkg wątróbki z kurczaka
- 1 duża, ale twarda gruszka klapsa
- sok z całej pomarańczy
- 2 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki ziarenek sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- do smaku: sól, pieprz mielony
opis przygotowania:
Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać delikatnie i dobrze osuszyć, ew. pokroić na połówki. Gruszkę umyć, nie obierać ze skórki!, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzyku wymieszać mąkę z papryką i sezamem, opanierować kawałki wątróbki. Kłaść na dużą, rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć po 3-4 min. z obu stron. Kiedy wątróbka się zrumieni można ją zdjąć na talerz albo zsunąć na bok i na tę samą patelnię położyć kawałki gruszek, oprószyć je cukrem i wlać sok pomarańczowy. Smażyć aż gruszki zmiękną a sok się zredukuje. Na koniec wszystko oprószyć nieco solą i świeżo zmielonym pieprzem.