Wątróbka gęsia w sosie

22 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

0,25 kg cielęciny bez kości
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej świeżej gałązki rozmarynu
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
0,30 kg wątroby (pociąć wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm)liver

Składniki sos:

2 szklanki rosołu o niskiej zawartości soli
1 szklanka bulionu wołowego
2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
1 1/2 filiżanki czerwonych winogron
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/2 szklanki odsączonych wiśni w syropie

Przygotowanie:

Sos: Gotować buliony do zredukowania (1 szklanka). Wino, cukier i sos zagotować w innym garnku, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować ok. 30 minut. Winogrona włożyć do małej miseczki, dodać wiśnie i dodać do wywaru. Zmnieszać syrop z wywarem i gotować, około 10 min. cielęcinę pokropić oliwą z oliwek, posypać posiekanymi ziołami. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cielęcinę oprószyć solą i pieprzem, pozostawić w temperaturze pokojowej ok. 30 min. Smażyć mięso na patelni ok. 4 min. z każdej strony i włożyć do piekarnika. Piec ok. 25 min. Usmażyć plastry gęsiej wątróbki, dodać sos. Gotować na wolnym ogniu, ok. 3 min. Dodać winogron i wiśni, podgrzewać 1 min. cielęcinę pokroić w plastry o grubości 2,5 cm. Ułożyć na talerzu dodając wątróbki w sosie. Ozdobić.



FORUM - bieżące dyskusje

Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...
Smog- problem dużych miast i nie ty…
Dlatego tak czekam jak wszyscy będą mieć energię ze słońca, z paneli i wiatraków...