Wątróbka drobiowa z miętą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 500 g wątróbki drobiowej,
– 2 małe cebule,
– 1 jabłko,
– 1 łyżka oleju,
– 1 ½ łyżki masła,
– ½ szklanki bulionu,
– sól,
– pieprz,
– posiekana mięta i kilka listków do dekoracji,
Sposób wykonania:
- wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w mące,
- na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy wątróbkę,
- cebulę obieramy i kroimy w pół talarki,
- podsmażoną wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę,
- kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wątróbkę , zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem –około 10 min.,
- jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do wątróbki pod koniec duszenia,
- na koniec dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną miętę.