Wątróbka drobiowa

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wątróbka drobiowa

Nie wszyscy lubią podroby. Wątróbka drobiowa jest wyjątkiem . Z reguły jest lubiana . Delikatna. Szybka do zrobienia.

Czas : 30 minut

Składniki : 30 dag wątróbki drobiowej
Sól
Pieprz mielony
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
mąka do posypania
¼ szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie

Wątróbkę umyć , oczyścić , dobrze odsączyć . Posolić , popieprzyć , posypać mąką . Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć wg upodobań .
Można też usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać ją do wątróbki w ostatniej fazie smażenia.
Wątróbkę zdjąć z patelni , a na patelnie wlać śmietankę .Sos doprawić maggi w płynie do smaku .
Doskonała z jabłkami smażonymi na ostro .

 

nadesłane: Babciagramolka