Wątróbka cielęca duszona z borowikami

15 września 2012, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

składniki na 5 porcji:

1 kg wątróbki cielęcej

250ml słodkiej śmietanki 30%

0,5 borowików

50 ml białego wytrawnego wina

2 ząbki czosnku

4 gałązki świeżego tymianku

3 szalotki

sól ,pieprz  i oliwa

1 łyżka masła

Wątróbkę oczyszczamy,kroimy w plastry, a następnie marynujemy w oliwie tymianku i plastrach czosnku. Grzyby kroimy w grubą kostkę,natomiast cebulę i czosnek siekamy.Przesmażamy grzyby z czosnkiem i szalotką,zalewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietankę i tymianek,doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowaną wątróbkę przesmażamy krótko na patelni na złoty kolor,a następnie polewamy duszonymi prawdziwkami.