Wątróbka cielęca duszona z borowikami
Artykuł zewnętrzny
składniki na 5 porcji:
1 kg wątróbki cielęcej
250ml słodkiej śmietanki 30%
0,5 borowików
50 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
3 szalotki
sól ,pieprz i oliwa
1 łyżka masła
Wątróbkę oczyszczamy,kroimy w plastry, a następnie marynujemy w oliwie tymianku i plastrach czosnku. Grzyby kroimy w grubą kostkę,natomiast cebulę i czosnek siekamy.Przesmażamy grzyby z czosnkiem i szalotką,zalewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietankę i tymianek,doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowaną wątróbkę przesmażamy krótko na patelni na złoty kolor,a następnie polewamy duszonymi prawdziwkami.