Warzywny ogródek – porady jak założyć i pielęgnować

24 marca 2017, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Wiosenny grządki z warzywami to wspaniały dodatek każdego ogródka. Wyobraź sobie, że zachciało Ci się ugotować zupę jarzynową, ubierasz kapcie i maszerujesz po własnoręcznie wyhodowane przez Twoją rodzinę warzywa. Wiesz co jesz. Żadnej chemii, żadnych groźnych substancji. To Ty decydujesz jak, w jakich warunkach, z jaką pomocą rosną Twoje składniki. Świeży koperek, zdrowy buraczek, chrupiąca marchewka… to wszystko możesz mieć na wyciągniecie ręki.

Zanim jednak zaczniesz sadzić musisz poznać kilka zasad. Zwrócić uwagę na ważne kwestie, wszystko dla dobra warzywek:

Niektóre warzywa oddziałują na siebie negatywnie, a inne korzystnie. Jeżeli chcesz, aby rośliny miały jak najlepszych kompanów, takich co pozwolą im wspaniale rosnąć i rozwijać dorodne plony to postaraj się sadzić sałatę z nasturcją i maciejką, natomiast marchewkę z cebulą. Kapusta preferuje towarzystwo pomidora, który chroni ją przed gąsienicami. Podobna sytuacja tyczy się jarmużu i kapusty. Co dalej? Z pewnością kukurydza jest ulubieńcem zarówno grochu jak i  fasoli, natomiast por zwykle uprawiany jest z pietruszką. Jest bardzo dużo zależności między warzywami. Nim przystąpisz do sadzenia warto się z nimi zapoznać, aby wyhodować zdrowe plony oraz usunąć chwasty i szkodniki.

A które warzywa zdecydowanie się nie dogadują? Fasola nie pozwala rozwinąć się cebuli, czosnku, kapuście oraz burakom. Sałata nie rośnie w towarzystwie pietruszka, a majeranek bazylii. Groch hamuje wzrost szczypiorku oraz czosnku. Natomiast jeśli pragniesz w swoim ogródku mieć piękny kalafior, kapustę i kalarepę nie sadź obok nich pomidorów, fasolki. Niektóre warzywa uwielbiają słońce inne wolą zacienione miejsca. Zrób tak, aby każda czuła się dobrze w Twoim ogródku. Nie masz cienia? Zasadź fasolkę, która będzie idealną osłoną od promieni słonecznych. Tam swoje miejsce odnajdzie sałata i rzodkiewka.

Musisz wszystko dokładnie przemyśleć :) Tak zagospodarować swój ogródek, tak obmyślać plan, aby Twoja warzywna grządka nigdy nie była pusta. Jeżeli do tego dopuścisz zamiast warzyw wzbogacisz się o niepożądane chwasty. Jest wiele przykładów, które uczą co przed czym powinno się sadzić, a czego nie. I tak np. pomidory sadzimy po selerze i sałacie, ale nie po ziemniakach i ogórkach. Marchewkę sadzimy po  cebuli, pomidorach,koper po ogórkach i grochu. Fasole nie wysiewamy po pomidorach i  czosnku, natomiast po cukinii i selerze. Sałata lubi być siana po  cebuli, pomidorach, fasoli. Wydawało Ci się, że ogródek to prosta sprawa? Teraz już wiesz, ze wymaga wielu przemyśleń. Ale naprawdę warto poświęcić na to czas, aby Wasza praca nie poszła na marne.

Pamiętaj, że najwyższe warzywa zawsze sadzimy z tyłu, a niższe z przodu z dala od płotku. Prawidłowa grządka powinna mieć około 120 cm szerokości. Jednak nie tylko grządki tworzą ogródek. Przy planowaniu nie zapomnij o wydzieleniu ścieżek, które pomogą Ci uniknąć rozdeptania warzyw.

A teraz nawiązując do jarzynowej zupki, jakże zdrowej i pysznej, chcemy skupić się na głównych składniach, które koniecznie musimy wyhodować, aby cieszyć się pachnącym, warzywnym talerzem. Co znajduję się w naszej jarzynówce? Oczywiście marchewka, por,  ziemniaki, pietruszka, kalafior, zielony groszek, fasolka szparagowa i koperek.

Marchewka

Marchewkę najczęściej sadzimy w połowę maja. Ale wiele osób sadzi ją jako pierwszą w swoim ogórku, gdy ziemia już nie jest tak wilgotna, a przez kolejne 2 tygodnie nie przewidywane są żadne przymrozki. Często jest to już w marcu! Uwielbia ona glebę zasypaną popiołem w proporcji 1 szklanka na 1 m², lekko zgrabioną, pozbawioną grudek ziemi. Kupuj nasiona marchwi z datą ważności dłuższą niż rok. Wtedy jakoś marchewki będzie zdecydowanie lepsza. A ponad to baw się nią! Najczęściej hodujemy  tą pomarańczową, ale warzywo to ma dużo innych, ciekawych odmian.

Por

Por preferuje  nasłonecznione miejsca, koniecznie z dobrą przepuszczalnością gleby.  Jest to warzywo, które ceni sobie składniki odżywcze, dlatego tak ważne jest, aby przygotować wcześniej glebę za pomocą obornika. Por nie pogardzi ciężką glebą, ale warto dodać do niej ogrodniczy piasek, który ma na celu poprawić odprowadzenie wody. Naszego pora sadzimy w marcu i kwietniu.

Ziemniaki

Ziemniaki są bardzo częstym dodatkiem nie tylko do zupy jarzynowej, ale wszystkich głównych dań. Nie może ich zabraknąć w naszym ogródku. Ziemniaki mimo wszystko są wymagające. Lubią żyzną i głęboko przekopaną ziemię. Jeżeli więc planujesz uprawę tego warzywa zaleca się już w jesienie przygotować grunt pod uprawę. Jak? Przekopując widełkami i nawożąc obornikiem. Jest wiele odmian ziemniaków. Polacy ukochali jednak Irysa i Igra jako te najsmaczniejsze. Ziemniaki uwielbiają wyższe temperatury, dlatego siew zaczynamy najczęściej od 20 kwietnia. Pamiętaj, aby kiełki zawsze były skierowane ku górze. Kiedy pojawią się pierwsze ziemniaczki na naszą zupę jarzynową? Już w czerwcu, czyli 8-10 tygodniu po posadzeniu.

Pietruszka

Nie wiesz jakie warzywo wyhodować jako pierwsze? Polecamy pietruszkę. Nie jest tak wymagająca pod względem temperatury jak inne warzywa. Można zasadzić ją już w marcu, ponieważ nasionka kiełkują  w 2-4 stopniach Celsjusza. Jeżeli zależy Ci na dużej i kształtnej pietruszce musisz dokładnie przekopać glebę. Tak, aby ziemia była lekka  i żyzna. Pietruszka preferuje słoneczne miejsca. Jeśli nie posiadasz wystarczająco żyznej gleby, nie przejmuj się. Po prostu siej na jesień łub i żyto – to powinno pomóc. Można ją zbierać już pod koniec czerwca.

Kalafior

Kalafior uwielbia nasłonecznione miejsca.  Jeśli nie posiadasz wystarczająco żyznej gleby lub jest ona piaszczysta zdecyduj się na inne warzywo. Kalafior wyhoduje się jedynie w bogatym w próchnicę podłożu. Ponadto ważnym warunkiem jest odpowiednie zatrzymywanie wody w glebie. Kiedy zbierać róże? Gdy są już duże i dorodne. Jednak warto pamiętać, że kalafior nie poradzi sobie podczas przymrozków. Gdy tylko nadejdą należy jak najszybciej  zebrać kalafior z ogródka. W innym przypadku przemarznie, a róże zrobią się żółte. A nie o taki kalafior nam chodzi :)

Zielony groszek

Groszek  bogaty w witaminę C i żelazo lubi chłodne, a zarazem wilgotne dni. Dlatego marzec to idealna pora, aby zasadzić go w swoim ogródku. Groszek pokochał wiosnę oraz temperaturę gleby około 7 stopniu Celsjusza. Pamiętaj jednak, aby odczekać aż gleba nie będzie już taka wilgotna, aby w ziemi nie powstawały gródki. Młode sadzonki poradzą sobie z mrozem, jeśli jednak w kwietniu nastaną późne przymrozki może się okazać że niestety, ale  nasz groszek będzie bardzo mały.

Koperek

Wspaniale pachnie, wspaniale smakuję, nie może zabraknąć go w naszej zupie. Koper woli glebę lżejszą, umiarkowaną – ani zbyt suchą, ani zbyt wilgotną.  Gleba powinna być przepuszczalna i zawierać odpowiednią warstwę próchnicy. Nasz koper szybko może urozmaicić nasze dania. Wystarczy kilka dni odpowiedniej temperatury (8 stopni), idealne słoneczko i gotowe!