Warzywa pod beszamelem

13 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



składniki:

1 opakowanie „Bukiet jarzyn” lub „Bukiet kwiatowy warzyw” POLTINO
1 szklanka mleka
1,5 łyżka masła
1,5 łyżka mąki
3 łyżki słodkiej śmietanki 36%
gałka muszkatołowa
2 łyżki startego żółtego sera ostrego
sól, pieprz
natki pietruszki

Sposób przygotowania:

* Do osolonego wrzątku wsypać zamrożone warzywa i ugotować pod przykryciem, lub w garnku na parze
* Rozpuścić masło w rondlu wsypać mąkę i sporządzić zasmażkę ( nie dopuścić do zrumienienia) wlewać powoli zimne mleko ciągle mieszając aż osiągniemy gładki aksamitny sos pod koniec gotowania dolać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić z ognia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
* Odcedzone warzywa polać przygotowanym sosem i posypać serem zapiec w piekarniku w temp 220 stopni, po zapieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
* Podawać jako gotowe danie warzywne lub jako dodatek do dań mięsnych

na podstawie: www.poltino.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...