Warzywa pod beszamelem

13 sierpnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



składniki:

1 opakowanie „Bukiet jarzyn” lub „Bukiet kwiatowy warzyw” POLTINO
1 szklanka mleka
1,5 łyżka masła
1,5 łyżka mąki
3 łyżki słodkiej śmietanki 36%
gałka muszkatołowa
2 łyżki startego żółtego sera ostrego
sól, pieprz
natki pietruszki

Sposób przygotowania:

* Do osolonego wrzątku wsypać zamrożone warzywa i ugotować pod przykryciem, lub w garnku na parze
* Rozpuścić masło w rondlu wsypać mąkę i sporządzić zasmażkę ( nie dopuścić do zrumienienia) wlewać powoli zimne mleko ciągle mieszając aż osiągniemy gładki aksamitny sos pod koniec gotowania dolać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić z ognia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
* Odcedzone warzywa polać przygotowanym sosem i posypać serem zapiec w piekarniku w temp 220 stopni, po zapieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
* Podawać jako gotowe danie warzywne lub jako dodatek do dań mięsnych

na podstawie: www.poltino.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...