Warzywa pod beszamelem

13 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



składniki:

1 opakowanie „Bukiet jarzyn” lub „Bukiet kwiatowy warzyw” POLTINO
1 szklanka mleka
1,5 łyżka masła
1,5 łyżka mąki
3 łyżki słodkiej śmietanki 36%
gałka muszkatołowa
2 łyżki startego żółtego sera ostrego
sól, pieprz
natki pietruszki

Sposób przygotowania:

* Do osolonego wrzątku wsypać zamrożone warzywa i ugotować pod przykryciem, lub w garnku na parze
* Rozpuścić masło w rondlu wsypać mąkę i sporządzić zasmażkę ( nie dopuścić do zrumienienia) wlewać powoli zimne mleko ciągle mieszając aż osiągniemy gładki aksamitny sos pod koniec gotowania dolać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić z ognia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
* Odcedzone warzywa polać przygotowanym sosem i posypać serem zapiec w piekarniku w temp 220 stopni, po zapieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
* Podawać jako gotowe danie warzywne lub jako dodatek do dań mięsnych

na podstawie: www.poltino.pl