Warkocz z polędwicy wieprzowej
Zapachniało mi grzybami – a że akurat trafiły sie polędwiczki to czemu nie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 duża polędwica wieprzowa
- 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
- szczypta papryki mielonej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 mini kostka cebulowa
- 1 Bulionetka pieczeniowa
- 2,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki mąki
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski – zapleść w warkocz – zawiązać końcówki nicią do mięsa. Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu sojowego grzybowego, oleju, pieprzu, papryki, majeranku, czosnku, rozkruszonej kostki cebulowej. Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ). Odcedzić pozostawiając wywar.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać do mięsa, grzyby, wywar z gotowania grzybów, resztę marynaty. Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką. Zagotować. Doprawić sos do smaku.
Wyjąć mięso z sosu – usunąć nici – podzielić na 2-3 porcje.
Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle, kluskami – jak kto lubi.