Wariacje z ziemniaczanego puree

20 września 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Pomysł, na jaki wpadł pewnego dnia mój mąż, gdy skończyła się w domu makaron, ryż, ziemniaki, warzywa na surówki…

Było trochę mięsa mielonego w zamrażalce, resztki puree ziemniaczanego i resztki jakichś serków. I tak powstało wspaniałe danie, które zachwyca mnie swoją prostotą, a jednocześnie wspaniałym smakiem!

Z mięsa mielonego – posolonego i popieprzonego formujemy takie owalne wałki i podsmażamy lekko (bardziej dusimy) na patelni. Gdy mięso nie jest surowe oblepiamy je zimnym puree formując duże kule (takie spłaszczone żeby się łatwiej smażyły) wrzucając jeszcze do środka kawałek serka topionego. Kule panierujemy w jajku i bułce i podsmażamy na złocisty kolor. Podajemy z leczo albo kiszonym ogórkiem.