Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie
Serowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem śmietanki, wanilii i kardamonu na genueńskim biszkopcie nasączonym kawą Brazylia Yellow Bourbon, o której przeczytać możecie pod przepisem. Uroczy wzorek zrobiony jest z kawowo-kakaowego sosu.
Waniliowy sernik na zimno na kawowym spodzie (tortownica o średnicy 24 cm)
biszkopt genueński:
3 jajka
75g drobnego cukru
60g mąki pszennej
1 1/2 łyżki kakao
30g masła
szczypta soli
masa serowa:
450g mielonego twarogu
200ml śmietanki kremówki
100g cukru pudru
100ml mleka
1 łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki kardamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
kilka kropli aromatu waniliowego
poncz:
60 ml zaparzonej kawy Brazylia Yellow Bourbon (1 kopiata łyżka na 60 ml wody)
sos kawowo-kakaowy:
40g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
zamiast mielonego twarogu – trzykrotnie zmielony twaróg
zamiast śmietanki kremówki – 200 ml mleka i bita śmietana w proszku, wtedy ilość cukru należy zmniejszyć do 3 łyżek
zamiast laski wanilii – 3 torebki cukru waniliowego, wtedy ilość cukru pudru należy zmniejszyć do 50g
zamiast aromatu waniliowego – 1 łyżeczka esencji waniliowej
zamiast masła – margaryna (w obu przypadkach)
Radzę nie zmieniać kawy na inną, gdyż ta dzięki swojej naturalnej słodyczy doskonale się harmonizuje z całą resztą. Jeśli takiej nie masz, to dodaj 1 łyżkę cukru i kilka kropel wody różanej do zwykłej kawy.
Biszkopt genueński: Oddziel białka od żółtek.
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Roztop masło w mikrofalówce bądź w rondelku i ostudź.
Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodając pod koniec drobny cukier.
Następnie ciągle ubijając, zmniejsz obroty miksera na najniższe, jakie masz, dodawaj po jednym żółtku, każde ubijając 30 sekund.
Mąkę i kakao przesiej w misce.
Dodaj masę jajeczną do suchych składników i dokładnie, delikatnie połącz drewnianą łyżką. Dodaj masło i wymieszaj.
Wstaw do piekarnika na 18 minut. Sprawdź czy jest upieczone przy pomocy drewnianego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
Masa serowa: Ubij śmietankę, dodając pod koniec cukier, aromat, ziarenka wanilii i kardamon.
Zagrzej mleko, aby było gorące i wymieszaj z żelatyną. Dodaj 2 łyżki twarogu, wymieszaj, połącz z resztą sera i następnie ze śmietanką.
Sos kawowo-kakaowy: Roztop masło w rondelku, dodaj pozostałe składniki, mieszaj przez 2 minuty i następnie ostudź.
Wykończenie: Nasącz całą powierzchnię biszkoptu ponczem i nałóż masę serową. Uderz o blat.
Na wierzch sernika nakładaj po łyżeczce sosu kawowo-kakaowego w równych odstępach.
Przygotuj drewniany patyczek, zanurz go w jednym groszku z sosu i przesuwając go kolistym, szybkim ruchem do następnych groszków, w ten sposób utworzysz wzorek.
Tak przygotowane ciasto włóż na noc do lodówki.
Kawowo-kakaowego sosu możesz zrobić więcej, zamknąć w słoiczku i używać do naleśników, kawy bądź innych słodkości.
Genueński biszkopt sprawdzi się doskonale w tortach.
Kawa Brazylia Yellow Bourbon zaskakuje swoimi walorami smakowymi i zapachowymi. Wyczuwalna jest słodycz kwiatów, między innymi delikatnego jaśminu i lekka goryczka pomarańczy. Jest uważana za najlepszą kawę w Brazylii ze względu na swą harmonię i subtelność. Ma łagodny, słodki smak i niską kwaskowatość. Pasuje do deserów na zimno, pączków z konfiturą z dzikiej róży i tiramisu z dodatkiem wody różanej. Taką kawę można kupić na stronie moonlightcoffee.
Testowała: