Wafle z masą z mleka w proszku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wafle z masą z mleka w proszku

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 kostka margaryny, np. „Kasia”, „Mleczna”,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki ciemnego kakao ( to z wiatrakiem),
  • 1 paczka (250 gram) mleka odtłuszczonego i granulowanego,
  • 1 wafel (andrut) okrągły lub prostokątny.

Przekąska słodka do kawy, czy herbaty i nie tylko od święta.

Etapy przygotowania

Rozpuścić 1 kostkę margaryny z  1 i 1/2 szklanki  cukru kryształu, 1/2 szklanki wody i 2 łyżki kakao ciemnego w garnku na wolnym ogniu (nie gotować).
Po zestawieniu z palnika, wsypać do tego szybko całą 1 paczkę mleka odtłuszczonego i granulowanego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Chwilę poczekać, by masa trochę ostygła i smarować 1 wafla okrągłego lub prostokątnego.
(spodnia i ostatnia część ma być nie pokryta masą).
Gdy skończymy smarowanie wafla, na wierzch stawiamy coś ciężkiego, by się dobrze złączyły i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia-30 minut, by potem lepiej się kroiło wafel.
Po wyciągnięciu wafla z lodówki kroimy go w romby.

file1265301165



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...