Utopenec – marynowane serdelki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Utopenec – marynowane serdelki


Kilka razy jadłam takie marynowane serdelki bardzo popularne w kuchni czeskiej jako przystawka do piwa .Raz były kupne , drugi raz ktoś zrobił. Teraz ja się zmobilizowałam . (…)

Czas : 15 minut

Składniki :
20 małych serdelków
2/3 szklanki octu
2 szklanki wody
½ łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki mielonej papryki
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
3 korniszony
1 duża cebula
½ średniej marchewki

Serdelki obrać z osłonek. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, korniszony i marchewkę w plasterki .Ułożyć wszystko w wymieszane w szklanym pojemniku. Zagotować zalewę z wody, octu, soli, ziela angielskiego , liści laurowych , pieprzu , czosnku , papryki mielonej , cukru .Przestudzić zalewę i zalać serdelki .Przykryć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Wyjmować z zalewy i podawać razem z odsączonymi z zalewy warzywami .

 

nadesłane: Babciagramolka