Utopenec – marynowane serdelki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Utopenec – marynowane serdelki


Kilka razy jadłam takie marynowane serdelki bardzo popularne w kuchni czeskiej jako przystawka do piwa .Raz były kupne , drugi raz ktoś zrobił. Teraz ja się zmobilizowałam . (…)

Czas : 15 minut

Składniki :
20 małych serdelków
2/3 szklanki octu
2 szklanki wody
½ łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki mielonej papryki
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
3 korniszony
1 duża cebula
½ średniej marchewki

Serdelki obrać z osłonek. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, korniszony i marchewkę w plasterki .Ułożyć wszystko w wymieszane w szklanym pojemniku. Zagotować zalewę z wody, octu, soli, ziela angielskiego , liści laurowych , pieprzu , czosnku , papryki mielonej , cukru .Przestudzić zalewę i zalać serdelki .Przykryć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Wyjmować z zalewy i podawać razem z odsączonymi z zalewy warzywami .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...