Utopence II

26 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

60 dkg serdelków z indyka

3 dkg marynowanych papryczek chilli

4 ząbki czosnku

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Zalewa:

¾ szklanki octu 10%

3 szklanki wody

½ łyżki soli

¼ łyżki cukru

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

Składniki zalewy zagotować. Serdelki blanszować 3 minuty we wrzącej wodzie. Wyjąć, ostudzić. Przekroić wzdłuż do połowy grubości. Do słoika wsypać papryczki, dodać czosnek i pieprz. Ułożyć serdelki. Zalać zupełnie zimną zalewą (wraz z przyprawami). Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce, a następnie włożyć do lodówki na 3 tygodnie.

Smacznego!

file1267194342