Utopence I
Artykuł zewnętrzny
60 dkg wieprzowych parówek
25 dkg cebuli
5 dkg marynowanej papryki
2 ząbki czosnku
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
½ łyżki soli
¼ łyżki cukru
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Parówki obieramy z osłonek, wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku, następnie pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Parówki, cebulę, paprykę i czosnek układamy w słoiku, zalewamy zalewą (wraz z liściem i zielem). Zostawiamy na 3 doby w ciepłym miejscu, następnie wkładamy do lodówki na 3 tygodnie.
Smacznego!