Utopence I

25 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

60 dkg wieprzowych parówek

25 dkg cebuli

5 dkg marynowanej papryki

2 ząbki czosnku

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

3 szklanki wody

½ łyżki soli

¼ łyżki cukru

¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

Parówki obieramy z osłonek, wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku, następnie pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Parówki, cebulę, paprykę i czosnek układamy w słoiku, zalewamy zalewą (wraz z liściem i zielem). Zostawiamy na 3 doby w ciepłym miejscu, następnie wkładamy do lodówki na 3 tygodnie.

Smacznego!

file1267085843