Uszy Rosjanina
Ciasto:
20 dkg maki pszennej
10 dkg maki gryczanej
2 jajka
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
1 szklanka wody
Farsz:
30 dkg ziemniaków
30 dkg chudego twarogu
1 średnia cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka wegety
½ łyżki czarnego mielonego pieprzu
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić wraz z twarogiem maszynką o średnim sitku. Cebulę zeszklić na oleju z wegetą i pieprzem, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolać wody). Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka. Na każde kółko kłaść porcję farszu i zlepiać tak, jak pierogi. Następnie końce sklejać ze sobą tak, żeby pierożki miały kształt kółka z dziurką. Wrzucać pierogi do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z przysmażoną cebulką lub/i skwarkami.
Smacznego!