Uszka z grzybami
Farsz:
5 dkg grzybów suszonych
2 dkg cebuli
3 dkg tłuszczu
sól, pieprz
1 białko
1 łyżka bułki tartej
Ciasto:
20 dkg mąki
1 jajko
sól
2 łyżki wody
Grzyby opłukać starannie w ciepłej wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić. Grzyby rozdrobnić w maszynce, lub posiekać.
Cebulę pokroić, lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku. Masę przesmażyć, dodać bułki tartej, ostudzić, nadzienie wymieszać z białkiem.
Mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić. Ciasto cienko wywałkować, pokroić na kwadratowe kawałki (4×4 cm). Nadzienie nakładać na środek każdego kawałka, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa końce przeciwprostokątne ze sobą. Można jeść polane przesmażoną cebulką lub z czerwonym czystym barszczem.