Urodowe triki na wiosnę – młodość i witalność skóry!
Wiosną budząca się do życia przyroda wywołuje u nas chęć radykalnej odnowy. Szukamy więc sprawdzonych sposobów na odmłodnienie, odporność i promienny wygląd. Podpowiadamy więc, jak bez niepotrzebnych stresów, szaleństw i frustracji szybko zabłysnąć i wiosnę powitać z uśmiechem, urodą i zdrowiem.
Po pierwsze – kolagen dla urody
Kolagen odpowiada za zachowanie młodego wyglądu. Jego podstawową funkcją jest utrzymanie integralności tkanek i narządów. Nie tylko wypełnia przestrzeń między komórkami, ale też odpowiada za wytrzymałość, twardość, sprężystość i elastyczność. Dlatego o kolagenie powinni pamiętać wszyscy, którzy na długo chcą zachować młodość organizmu. Białko młodości, bo często właśnie tak nazywany jest kolagen, odpowiada m.in. za: utrzymanie gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i nawilżenia skóry, prawidłowe funkcjonowanie stawów, kręgosłupa, karku i barków, szybsze gojenie się ran oraz zrastanie złamanych kości, a także zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych. Ponadto kolagen wpływa na procesy odnowy komórkowej w skórze i utrzymuje optymalny poziom jej nawilżenia. Kolagen odgrywa też bardzo ważna rolę w mobilizacji układu odpornościowego do walki z drobnoustrojami i toksynami. Przyspiesza metabolizm, wspomaga efektywność diet. Ze względu na swoje właściwości biologiczne, nietoksyczność, biozgodność ze wszystkimi organizmami żywymi oraz rozpowszechnienie, kolagen jest powszechnie stosowany jako biomateriał w farmacji oraz medycynie.
Po drugie – witaminy na odporność
Witamina D3 pozytywnie oddziałuje na sprawność układu immunologicznego odpowiadając za zwalczanie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, redukując ryzyko chorób grypowych i grypopochodnych (działanie przeciwzapalne), gdyż jako regulator odpowiedzi immunologicznej sprzyja stymulacji komórek układu immunologicznego do obrony przeciwbakteryjnej. Wykazuje także działanie przeciwalergiczne, jest zatem niezbędna w przeciwdziałaniu i łagodzeniu objawów chorób oddechowych w tym chorób na tle alergicznym (np. katar sienny, astma oskrzelowa, POChP – przewlekła obturacyjna choroba płuc). Bierze udział we wchłanianiu fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego, utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi. Bierze również udział w procesie podziału komórek, przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i kości oraz utrzymania prawidłowej pracy mięśni. Pozwala też na szybsze spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, a tym samym podnoszenie skuteczności odchudzania w postaci spadku masy ciała.
Współczesna medycyna zdecydowanie podkreśla właściwości witamin z grupy D ukazując jej działanie prewencyjne oraz możliwość zastosowania w terapii wspomagającej wielu chorób. Niedostateczna synteza oraz niska podaż witaminy D3 koreluje z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niedobór witamin z grupy D zwiększa ryzyko kardio-diabetologiczne, wpływa na rozwój otyłości, przyśpiesza proces starzenia oraz potęguje rozwój wielu chorób zapalnych, autoimmunologicznych i nowotworowych. Może również powodować stany depresyjne, uczucie nadmiernego zmęczenia czy przygnębienie.
Witamina D jest jedyną witaminą, którą organizm człowieka może wytwarzać samodzielnie. Tak naprawdę jest to związek steroidowy produkowany z cholesterolu (czasami nazywany prohormonem). Warunkiem jest jednak obecność promieni słonecznych UVB. W miesiącach jesienno- zimowych, dochodzi do zminimalizowania syntezy skórnej witaminy D. W tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na jej niedobory, co może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.