Udziec z indyka duszony w jabłkach i suszonych śliwkach
Artykuł zewnętrzny
Pyszna propozycja dla smakoszy mięsa z indyka i połączeń owocowych smaków z mięsem: duszony udziec z indyka w jabłkach i suszonych śliwkach. Dobrze jest przygotować mięso dzień wcześniej, czyli namacerować je przyprawami i zostawić w lodówce na całą noc. Mięso przygotowuje się szybko, doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą. W przepisie użytko czerwoną cebulę, ale równie świetnie sprawdza się biała cebula. Podlewamy naszą potrawkę bulionem warzywnym lub wodą, ale koneserzy bardziej wyrazistych smaków mogą podlewać dania podczas duszenia czerwonym lub białym winem.
składniki:
dwie cebule czerwone
czosnek 4 ząbki
1,5 kg mięsa z indyka np. udziec
3 jabłka
10 suszonych śliwek
olej do smażenia
przyprawy: majeranek, pieprz, sól
bulion lub woda
przygotowanie:
Dzień wcześniej oprószyć mięso przyprawami, zostawić w lodówce.
Na oleju lub maśle klarowanym podsmażyć mięso pokrojone w mniejsze kawałki, dodać cebulę, czosnek, dodać pokrojone w cząstki jabłka.
Dusić przez około 10 minut. Dodać śliwki, podlać całość bulionem lub wodą, całość dusić około 1 godziny.