Udka w miodzie w ziołowej marynacie

8 marca 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– udka kurczaka 6 sztuk
– 2 cytryny,
– 4 łyżki miodu,
– 3 łyżki oliwy

Marynata:


– 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
– 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:


Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i  łącząc je z oliwą. Natrzeć udka i odstawić na noc w chłodne miejsce. Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucić również skórki. Mięso polać miodem wymieszanym z  oliwą. Piec w 180°C ok. 1 godz. 20 min., polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....