Udka w sosie serowo-grzybowym
Aromatyczny kurczaczek z kremowym sosie – pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 3 udka z kurczaka
- 12 kapeluszy grzybków suszonych
- 1 cebula cukrowa
- 1 cebula czerwona
- 1 ser Camembert z grzybami
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- pieprz grubo mielony kolorowy
- sos sojowy grzybowy do smaku
- 1/2 litra wody
Namoczyć w wodzie grzyby , zlać po 10 minutach wodę , zalać ponownie 1/2 litra . Ugotować na małym gazie .Udka natrzeć łyżką oleju zmieszaną z 2 łyżkami sosu sojowego i 1/2 łyżeczki pieprzu .Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć na rumiano udka . Dołożyć pokrojone w ,,piórka cebule ” i smażyć aż się zeszklą .
Przełożyć udka z cebulą do garnka i wlać do nich grzyby wraz z wywarem z gotowania .
Dusić na małym gazie ok. 40 minut ( kurczak ma być miękki). Ser pokroić bardzo drobno i wrzucić do sosu razem z masłem . Ogrzewać mieszając aż się rozpuści całkowicie .
Doprawić do smaku pieprzem , sosem sojowym .
Podałam z makaronem Farfale gotowanym na drobiowym bulionie z kostki ze szczyptą kurkumy posypane natka pietruszki