Udka kurczaka w ostrej panierce
Artykuł zewnętrzny
Przygotowanie
Udka z kurczaka myjemy i dobrze osączamy z wody – najlepiej wytrzeć ręczniczkami kuchennymi. Udka obsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do
kurczaka. Na każde udko lejemy ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego. Tak przyprawione udka wstawiamy przynajmniej na 2h do lodówki (najlepiej na
noc).
Przygotowujemy w 3 miseczkach:
W 1 – mąkę krupczatkę mieszamy z ostrą papryką, w 2 – rozbijamy jajka, do 3 – wsypujemy bułkę tartą. udka kolejno: obtaczamy w mące z papryką, następnie w jajku a potem w bułce. Koniecznie w takiej kolejności. Obsmażamy udka na rumiano na oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 łyżek masła ). Tak obsmażone kurczaki układamy na ruszcie grilla i grillujemy do miekkości.