Udka, których nie było

28 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Czyli jak z 2 kurzych udek zrobić 4 i to w dodatku dwukolorowe

Skóra zdjęta z 2 udek z kurczaka (wraz z odciętymi końcówkami)

½ szklanki oleju do smażenia

Farsz żółty:

10 dkg piersi z kurczaka

1 jajko

3 dkg cebuli

½ łyżeczki żółtego curry

¼ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

½ łyżeczki soli morskiej

Farsz czerwony:

10 dkg piersi z kurczaka

1 jajko

1 średnia pieczarka

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

¼ łyżeczki mielonego chilli

½ łyżeczki soli morskiej

Piersi z kurczaka, cebulę i pieczarkę bardzo drobno posiekać (ja użyłam blendera). Składniki każdego farszu połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Skórę rozłożyć na desce. Połowę objętości wypełnić (luźno) farszem czerwonym, drugą połowę żółtym. Uformować kształt udek. Końcówki skóry zawinąć tak, aby farsz nie wypłynął. Można spiąć wykałaczką lub obwiązać bawełnianą białą nicią. Smażyć na oleju po 10 minut z każdej strony. Przed podaniem usunąć nić lub wykałaczki.

Smacznego!

file1264687958



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...