Sznycel drobiowy

27 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zwykły sznycel- podany trochę inaczej. Soczysty – smaczny .

Czas : 40 minut

file1264629349

Składniki :

  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • 3 ziemniaki średniej większości
  • 8 pieczarek średniej wielkości
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Pierś z kurczaka przekroić na pół i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć.Panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Usmażyć sznycle na rumiano z obu stron.

Ziemniaki ( obrane ) ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić .Utłuc na puree .Dodać śmietankę , 1 łyżkę masła – wymieszać .

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju na rumiano .

Na każdy sznycel nałożyć po 1/2 puree ziemniaczanego – na to po ½ odsączonych z tłuszczu pieczarek .

Można przygotować wcześniej a potem wstawić do piekarnika na kilka minut by się podgrzały .

Podawać w towarzystwie surówki .



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz