Udany duet – jajko na wafelku
Prosta przekąska na ciepło. Takie wiosenne śniadanko.
Czas : 5 minut
Składniki:
- 1 wafel kukurydziany extra cienki Good Food
- 1 jajko
- kilka listków sałaty strzępiastej
- 1/2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól morska ( Młynek )
- masło do natłuszczenia patelni
Natłuścić lekko patelnię do robienia jajek sadzonych (lub zwykłą). Wbić jajko i smażyć tak by się prawie ścięło. Delikatnie przewrócić łopatką na moment na drugą stronę i natychmiast zdjąć z patelni. Jajko ma być idealnie okrągłe (smażone na małej patelence takie będzie) – jeśli ma nie równe brzegi można je przyciąć dużym kubkiem.
Na wafel położyć liście sałaty. Na nich jajko sadzone. Delikatnie naruszyć żółtko by było płynne ale nie spływało z kanapki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Posolić solą morską.
Podawać natychmiast.
Jeśli chcemy zrobić kilka porcji to usmażone jajka kładziemy na ogrzanym talerzu i zakrywamy folią aluminiową – przez chwilę utrzyma jajka ciepłe.