Udany duet – jajko na wafelku

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Prosta przekąska na ciepło. Takie wiosenne śniadanko.

Czas : 5 minut

Składniki:

  • 1 wafel  kukurydziany extra cienki Good Food
  • 1 jajko
  • kilka listków sałaty strzępiastej
  • 1/2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól morska ( Młynek )
  • masło do natłuszczenia patelni

Natłuścić lekko patelnię do  robienia jajek sadzonych (lub zwykłą). Wbić jajko i smażyć tak by się prawie ścięło. Delikatnie przewrócić łopatką na moment na drugą stronę i natychmiast zdjąć z patelni. Jajko ma być idealnie okrągłe (smażone  na małej patelence takie będzie) – jeśli ma nie równe brzegi można je przyciąć dużym kubkiem.

Na wafel położyć liście sałaty. Na nich jajko sadzone. Delikatnie naruszyć żółtko by było płynne ale nie spływało z kanapki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Posolić solą morską.

Podawać natychmiast.

Jeśli chcemy zrobić kilka porcji to usmażone jajka kładziemy na ogrzanym talerzu i zakrywamy folią aluminiową –   przez chwilę utrzyma jajka ciepłe.

file1305825605



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz