Uda tymiankowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3-4 uda z kurczaka
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka granulowanego, suszonego czosnku
- 4-5 łyżek mąki
- 1 łyżka roztartego suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Udka umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu, skórę i mięso, kilka razy, zalać mlekiem wymieszanym z czosnkiem, odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie osączyć z mleka, ale nie wycierać. Mąkę wymieszać w misce z tymiankiem, solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance udka. Kłaść, skórą do dołu, na mocno rozgrzany olej, dobrze zrumienić z obu stron a następnie podlać 3-4 łyżkami wody i dusić aż będą miękkie. Podawać z ziemniakami albo pieczywem i surówką.