Tureckie placki Gozleme

16 września 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Tureckie placki Gozleme

Składniki

Ciasto:
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki letniej wody
1 czubata łyżka zakwasu na chleb (jak ktoś nie ma, można użyć 9g suszonych drożdży)
około 1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki letniego mleka

Farsz:
około 400 g szpinaku (ja użyłam mrożony)
80 g sera pleśniowego (tu Lazur)
duży ząbek czosnku (albo 2 mniejsze)
sól, pieprz, chilli mielone, papryka ostra, Garam Masala

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i smażyć doprawiony, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdy jest już usmażony dodać pokruszony ser i podsmażać dopóki ser się nie rozpuści. Wyłączyć patelnię i odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać wodę z mlekiem, cukrem i solą oraz zakwasem. Mąkę dodawać powoli i delikatnie ugniatać (pilnować aby ciasto było elastycznie, a nie twarde). Odstawić na minimum 30 min ,przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Na połowie placka rozsmarować cienko szpinak (tak aby brzegi były suche), po czym złożyć go, a brzegi zagnieść ze sobą. Można jeszcze delikatnie rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej i suchej patelni.

Tureckie placki Gozleme

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Tureckie placki Gozleme



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...