Truskawkowa pianka

1 sierpnia 2012, dodał: charmed
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
truskawki, 400 gram
żelatyna, 2 łyżeczki
gorąca przegotowana woda, 250 ml
sproszkowany/granulowany słodzik, 4 łyżeczki
DO DEKORACJI:,
gotowa bita śmietana, wg uznania ;)
truskawki z szypułkami, 4
czekolada lub kakao w proszku, może być posypka,
kilka listków mięty

1. Dokładnie rozpuszczam żelatynę w wodzie, zostawiam do wystygnięcia. 2. Nie spiesząc się, oczyszczam truskawki, wrzucam do blendera, posypuję słodzikiem i mieszam. 3. Przygotowuję pucharki/ ozdobne szklaneczki: łyżeczka Nutelli na dno, ale nie rozprowadzam, jak upadnie, tak ma zostać, musi być \’otulona\’musem truskawkowym. 4. Do truskawek dolewam schłodzony roztwór żelatyny, mieszam w blenderze, który nadaje piankowej konsystencji. Mus wlewam do przygotowanych pucharków, wychodzi ok. 4. 5. Zostawiam do stężenia, cały dzień, bądź na noc. Na dnie może pojawić się cienka warstwa galaretki truskawkowej, powstałej w procesie tężenia, pianka troszkę osiada. Przybranie dodaję przed samym podaniem. Smacznego!